Poklicni standard apiterapevt/apiterapevtka sicer po podatkih Centra RS za poklicno izobraževanje dejavnost uvršča med frizerske in druge lepotilne storitve. Foto: BoBo
Poklicni standard apiterapevt/apiterapevtka sicer po podatkih Centra RS za poklicno izobraževanje dejavnost uvršča med frizerske in druge lepotilne storitve. Foto: BoBo
Minister za delo Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo
Minister za delo Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo

Minister Janez Cigler Kralj je izdal sklep o sprejetju poklicnega standarda apiterapevt/apiterapevtka, so sporočili iz ČZS-ja. V kratkem bo sprejet tudi katalog standardov strokovnih znanj in spretnosti za poklicno kvalifikacijo apiterapevt/-ka, nato se bo lahko začelo njeno izvajanje.

Apiterapija je terapija, ki za ohranjanje in pomoč pri krepitvi imunskega sistema in ohranjanja zdravja ljudi uporablja čebelje pridelke. Začetnik moderne apiterapije je bil zdravnik Filip Terč, ki je deloval v Mariboru. Po njem naj bi nosil ime tudi sodoben apiterapevtski center, ki naj bi zaživel v štajerski prestolnici.

Poklicni standard apiterapevt/apiterapevtka sicer po podatkih Centra RS za poklicno izobraževanje dejavnost uvršča med frizerske in druge lepotilne storitve, med poklicnimi kompetencami pa so med drugim navedeni uporaba primarnih čebeljih pridelkov, izdelava pripravkov za apiterapijo, svetovanje strankam pri uporabi čebeljih pridelkov in izdelkov za ohranjanje in krepitev zdravja, izvajanje masaže z medom ter sproščanje s čebeljim zrakom iz panja. Apiterapevt oz. apiterapevtka mora znati strankam tudi nuditi prvo pomoč v primeru čebeljega pika in drugih zdravstvenih zapletov v okviru dejavnosti.

Prvi mož Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Foto: BoBo
Prvi mož Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Foto: BoBo

Čebelarski turizem

Apiterapija ni pomembna le z vidika zdravja ljudi, pač pa so jo prepoznali tudi kot enega od potencialno pomembnih delov slovenskega turizma. "Trenutno smo v enem najtežjih obdobij za turizem in gostinstvo doslej, saj ta panoga stoji že skoraj eno leto. Lahko pa ta čas izkoristimo za pripravo na prihodnost. Prav taki programi, kot je čebelarski turizem, lahko pripomorejo k okrevanju gospodarstva," je decembra lani na spletnem posvetu o čebelarskem turizmu dejal prvi mož ČZS-ja Boštjan Noč.

Pomen čebelarskega turizma za celotno slovensko turistično panogo je poudaril tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Kot je ocenil, bo koronavirusna kriza temeljito spremenila svetovni turizem, pri čemer bo možnost za preboj dobil tudi individualni doživljajski turizem. "Tukaj je velika priložnost zagotovo tudi za čebelarski turizem," je dejal.
Posebna dodana vrednost čebelarskega turizma je v tem, da se uvršča v trajnostni turizem, ki bo v svetu le še pridobival pomen, se je takrat strinjal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Čebelarski turizem je ena od tržnih niš, kjer ima Slovenija že zdaj pomembno vlogo," je dejal.