Francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak na obisku katedrale. Foto: EPA
Francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak na obisku katedrale. Foto: EPA

Ministrica je povedala še, da se je faza čiščenja obnovitvenega projekta končala, kar omogoča, da se bodo obnovitvena dela začela konec poletja, poroča Reuters.

"Prepričani smo, da bo leto 2024 leto, ko bo velik del tega dela končan, leto ponovnega odprtja katedrale za vernike in javnost," je dejala Abdul Malak, ko je obiskala lokacijo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Kmalu po požaru aprila 2019 je predsednik Emmanuel Macron dejal, da bodo katedralo – ki sega v 12. stoletje – obnovili, in pozneje obljubil, da jo bodo znova odprli za vernike do leta 2024, ko bo Francija gostila olimpijske igre. Vodja Rebâtir Notre-Dame Jean-Louis Georgelin je dejal: "Odločeni smo zmagati v tej bitki leta 2024, znova odpreti katedralo leta 2024. Franciji bo v čast, da to stori, in to bomo storili, ker smo v tem cilju vsi poenoteni."

Katedrala bo obnovljena v svoji prejšnji obliki, vključno s 96-metrskim zvonikom, ki ga je zasnoval arhitekt Eugene Viollet-le-Duc sredi 19. stoletja in za katerega je bil izbran nov les.

Foto: EPA
Foto: EPA

Po koncu varnostne faze leta 2021 in delih za čiščenje notranjosti katedrale obnova vključuje predvsem obnovo lesene strešne konstrukcije, obokov in zvonika, še piše Reuters.

850 let na Île de la Cité
Pariško katedralo Notre-Dame so začeli graditi leta 1163 po vzoru bazilike v Saint-Denisu, kjer so grobovi francoskih kraljev. Stavba, ki je bila dokončana v drugi polovici 13. stoletja, spada med najdragocenejše spomenike evropskega stavbarstva. Katedrala je dala ime tudi eni izmed največjih francoskih literarnih mojstrovin – Notredamskemu zvonarju Victorja Hugoja iz leta 1831.

Sorodna novica Ob prenovi se pojavlja skrb, da bi Notre-Dame postal "politično korekten Disneyland"

Nazadnje je Notre-Dame utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katoličanom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana. Do požara je bila eden najbolj obleganih turističnih ciljev v Parizu, letno jo obišče krepko čez 10 milijonov obiskovalcev.

Vzrok požara še ni popolnoma znan, povzročila naj bi ga napaka v električnem sistemu ali cigaretni ogorek. Čeprav je v požaru zgorelo celotno ostrešje gotske cerkve, so gasilci dosegli, da ogenj ni zajel celotne srednjeveške zgradbe.

Obnova notredamske katedrale