Z obnovo lesenih delov pročelja so hišo približali podobi iz Prešernovega časa. Foto: Petra Kržan
Z obnovo lesenih delov pročelja so hišo približali podobi iz Prešernovega časa. Foto: Petra Kržan

Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da se bodo spomladi lotili še sanacije pročelja. Skupna vrednost vseh del, ki jih financira ministrstvo, pa znaša nekaj več kot 31.000 evrov. "V nadaljevanju bo treba izvesti še obnovo oken in vrat, lesenega notranjega pohištva ter tlakov," so dodali.

S prenovo zunanjosti je Prešernova hiša dobila svetlejšo podobo. "Ugotovili smo, da je bil leseni del hiše v preteklosti svetle oziroma naravne barve, in ne temne, kot je bil zdaj. Hiši tako vračamo videz, ki ga je imela nekoč, ko je v njej živel Prešeren," je povedal direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman in dodal, da bodo obnovljena še vrata in polkna.

Stanje pred prenovo. Foto: TIC Žirovnica
Stanje pred prenovo. Foto: TIC Žirovnica

V pričakovanju obvoznice mimo Vrbe

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica, ki ima hišo v upravljanju, se z ministrstvom za kulturo dogovarja, da bi letos v Prešernovi hiši prenovili tudi stalno razstavo. "Opazili smo, da je pri večjem obisku prostor nefunkcionalno izkoriščen in da je vsebino treba posodobiti," je poudaril Koman in dodal, da še čakajo na odobritev programskih sredstev, ki naj bi jim bila na voljo po lani sklenjeni novi štiriletni upravljavski pogodbi, medtem ko so imeli v prejšnjem obdobju na voljo le sredstva za investicijsko vzdrževanje.

Žirovniška občina medtem za prihodnje leto načrtuje začetek gradnje obvoznice mimo Vrbe, ki jo pozdravljajo tudi na ministrstvu za kulturo. Kot pravijo, bi namreč Prešernova hiša z umikom ceste pridobila nujno potrebno funkcionalno zemljišče, ki pripada objektu in je potrebno za morebitna vzdrževalna dela na cestnem pročelju objekta in za varnejši dostop obiskovalcev hiše.

Letno Prešernovo rojstno hišo obišče od 17.000 do 18.000 obiskovalcev. Poleg osnovnih šol pa na oglede prihaja tudi vse več srednjih šol in tudi vrtčevskih otrok, je povedal Koman in dodal, da porast prav tako opažajo pri obisku Čopove hiše v Žirovnici in Finžgarjeve hiše v Doslovčah, ki ju vsako leto obišče od 4.000 do 5.000 ljudi. Prepričan je, da je porast obiska posledica novih vsebin, ki jih uvajajo zadnja leta.

Razstava ilustracij Prešernove poezije