Pogled na razstavo Muff Busters: Vaginalni miti in kako se spopasti z njimi, ki je bila na ogled od novembra 2019 do novembra 2020. Foto: Vagina Museum/Angus Young
Pogled na razstavo Muff Busters: Vaginalni miti in kako se spopasti z njimi, ki je bila na ogled od novembra 2019 do novembra 2020. Foto: Vagina Museum/Angus Young

Muzej je svoja vrata odprl novembra 2019 in gre za sploh prvi muzej na svetu, posvečen vulvam, vaginam in vsem ginekološkim zadevam, kakor so zapisali v predstavitvi. Osnovno poslanstvo ustanove je odpravljanje stigme, ki spremlja najintimnejše ženske organe, in razbijanje tabujev okoli ženskih teles.

Začasne razstave in stalna zbirka
Poleg začasnih razstav, kot je denimo Muff Busters: Vaginalni miti in kako se spopasti z njimi, ima muzej tudi stalno zbirko predmetov, vključno z menstrualnimi skodelicami in umetninami, ki upodabljajo žensko anatomijo.

Muzej se je zdaj obrnil na javnost za podporo pri zagotovitvi novih prostorov v Londonu. Pravzaprav je muzej tudi zaživel s pomočjo ljudi, saj so sredstva za odprtje zbrali prek kampanje za zbiranje sredstev na platformi Crowdfunder.

Ustanoviteljica muzeja Florence Schechter je skupaj z ekipo lansirala spletno kampanjo, pri čemer so si za cilj zastavili zbrati 300.000 funtov, na koncu so prišli do 50.000. "Nismo točno vedeli, kaj pričakovati v smislu zanimanja, zato smo bili srečni že s 50.000 funti, kolikor smo jih zbrali," je takrat za CNN povedala razvojna direktorica muzeja Zoe Williams.

Muzejsko vodstvo zdaj skrbi, da bodo v primeru neuspeha pri iskanju nove lokacije že do konca septembra pristali na ulici. Poleg 2000 kvadratnih metrov z invalidskim vozičkom dostopnih prostorov v kateri od londonskih kulturnih ali trgovskih četrti iščejo tudi skladišča in sprejemajo donacije.

Nezadovoljstvo s ponujenimi prostori
Sicer je Camden Market muzeju ponudil večji prostor v četrtem nadstropju, vendar vodstvo ni sprejelo ponudbe, saj so po njihovem mnenju prostori neprimerni: "Vagina ni umazana beseda. Morala bi biti vidna v skupnosti, (...) ne pa skrita kot kakšna umazana revija."

Razstavni eksponati v islandskem falološkem muzeju. Foto: Wikipedia Commons
Razstavni eksponati v islandskem falološkem muzeju. Foto: Wikipedia Commons

Tiskovni predstavnik Camden Marketa je za Evening Standard povedal: "Žal bo to lokacijsko dovoljenje poteklo, zato smo tudi že ponudili novo, večjo lokacijo, ki ustreza zahtevam tega podjetja glede najemnine v skladu s trenutnimi pričakovanji. Ta ponudba je bila zavrnjena, vendar se še zmeraj z veseljem pogajamo z ekipo, če bi se njihov interes spremenil."

Moški predhodnik z Islandije
Mimogrede, na Islandiji obstaja muzej penisov oziroma falološki muzej, po obisku katerega je Florence Schechter dobila navdih za ustanovitev muzeja, posvečenega vagini.