Foto: EPA
Foto: EPA

Muzej je od danes do 2. oktobra odprt za ljubiteljske potapljače, preostali pa se lahko v informacijskem centru v otoškem mestu Patitiri podajo na virtualni voden ogled muzeja. Sobotne slovesnosti v čolnu ob odprtju se je udeležila grška ministrica za kulturo Lina Mendoni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bogastvo več tisoč nedotaknjenih amfor
"Ladijska razbitina leži na globini 21 do 28 metrov v bližini obale otočka Peristero, na njej pa je od 3000 do 4000 amfor," je ob odprtju povedala predsednica občinskega sveta Maria Agalou. Otoček Peristero leži v neposredni bližini otoka Alonnisos.

Pogled z otoka Alonnisos na sosednji otoček Peristero.  Foto: EPA
Pogled z otoka Alonnisos na sosednji otoček Peristero. Foto: EPA

Ta najdba velja za eno najpomembnejših tovrstnih najdb, saj je večina amfor nedotaknjenih. Leta 1985 je na ladijsko razbitino naletel neki ribič. Po besedah direktorice oddelka za podvodno arheologijo Pari Kalamar je iz položaja amfor mogoče razbrati tudi obliko plovila, ki naj bi bilo precej veliko.

Še štiri podvodne lokacije z ladijskimi razbitinami
Guverner grške pokrajine Tesalija Kostas Agorastos pa je povedal: "Javnosti ponujamo partenon ladijskih razbitin." Oblasti po pisanju AFP-ja sicer načrtujejo, da bodo na območju, ki je dostopno ljubiteljskim potapljačem, uredili dostop še do štirih podvodnih arheoloških lokacij z ladijskimi razbitinami in tako oblikovali potapljaški park, ki bi pritegnil še več turistov.