Laurence des Cars (1966) je strokovnjakinja za umetnost 19. in zgodnjega 20. stoletja. Foto: EPA
Laurence des Cars (1966) je strokovnjakinja za umetnost 19. in zgodnjega 20. stoletja. Foto: EPA

Laurence des Cars bo na direktorskem mestu zamenjala Jean-Luca Martineza, ki je na čelu muzeja od leta 2013, vendar je bil neuspešen v svoji kampanji za še tretji mandat. Za vodilno funkcijo sta se potegovala še direktor Picassovega muzeja Laurent Le Bon in direktorica Guimetovega muzeja Sophie Makariou, navaja portal Artnet.

Imenovanje direktorice: prvi korak do "muzeja sedanjosti"
Des Cars, sicer trenutna direktorica Musée d'Orsaya, je strokovnjakinja za umetnost 19. in zgodnjega 20. stoletja ter je zelo cenjena v muzejskem svetu. V intervjuju za radijsko postajo France Inter je dejala, da ji bo uspelo zgraditi "muzej sedanjosti" in da se želi osredotočiti na privabljanje mlajših generacij. "To bo osrednjega pomena za moje delo," je dodala.

Sorodna novica Prvo delo iz francoskih nacionalnih zbirk, ki bo vrnjeno judovskim dedičem

Preden se je leta 2017 pridružila Musée d'Orsayu, je vodila Musée de l'Orangerie, pred tem pa je bila znanstvena vodja francoske muzejske agencije, kjer je bila pristojna tudi za razvoj Louvra v Abu Dabiju.

Pod streho Musée d'Orsaya je sodelovala v večjih primerih restitucije umetniških del, vključno z vrnitvijo platna Gustava Klimta Vrtnice pod drevesi. Leta 1905 ustvarjena slika je bila predmet prisilne prodaje v času nacizma. Francija je sliko kupila leta 1980 od Galerije Peter Nathan v Zürichu za takrat še nastajajoči Musée d'Orsay, pri čemer naj ne bi bili seznanjeni z njenim izvorom. V okviru njenega dela so v ospredju raznolikost, družbena vprašanja in medgeneracijsko privlačni programi.

Sorodna novica Najbolj obleganemu muzeju na svetu obisk padel za 70 odstotkov

Za krmilom najbolj obiskanega muzeja na svetu
Laurence des Cars bo na čelu Louvra prišla v času precej neugodnega finančnega stanja, ki je seveda tudi posledica dolgotrajnega zaprtja zaradi pandemije. Tako Louvre kot Musée d'Orsay sta močno odvisna od dohodka od turizma. Portal Artnet navaja, da so v Musée d'Orsayu pod njenim vodstvom v letu 2019 našteli rekordnih 3,7 milijona obiskovalcev in so v veliki meri financirali lastne dejavnosti.

Louvre je seveda precej drugačna zgodba, saj se je leta 2019 ponašal kot najbolje obiskan muzej na svetu, saj so imeli kar 10 milijonov obiskovalcev. "Louvre je srce Pariza. Privabiti moramo več glasov," je še dejala za radio France Inter.