Mozaik so po vrnitvi domov predstavili sirski javnosti. Foto: EPA
Mozaik so po vrnitvi domov predstavili sirski javnosti. Foto: EPA

Po podatkih muzeja gre za 347 centimetrov visok in 273,5 centimetra širok mozaik, na katerem sta upodobljeni dve jagnjeti ob drevesu, ki ju obdajajo veliki krogi, v katerih so manjše upodobitve različnih vrst ptic in nekaj drugih živali, poroča kitajska vladna tiskovna agencija Šinhuanet.

Mozaična stvaritev iz 5. stoletja
Delo izvira iz 5. stoletja, vendar za zdaj še ni povsem jasno, kje natančno v Siriji je bilo odkrito. Nekatere informacije nakazujejo na možnost, da bi lahko šlo za del cerkvenih ali samostanskih tal s severozahoda Sirije.

Ta zgodovinski kos bi lahko bil eden izmed zaplenjenih umetnin, ki so jih v 90. letih preteklega stoletja pretihotapili iz Sirije v Kanado. Kmalu po tem so v muzeju v Montrealu odkrili približno 34 sirskih zgodovinskih artefaktov.

Pogajanja med državama so prinesla dogovor, da Kanada vrne vse v Montrealu odkrite umetnine. Sirija pa se je v znak hvaležnosti odločila kanadskemu muzeju prepustiti dotični dvodelni mozaik, in sicer pod pogojem, da se ta leta 2011 vrne v Sirijo.

Vojna povzročila prelom dogovora
Vendar se je kanadska stran uprla, da bi v dogovorjenem letu vrnila mozaik, pri čemer se je sklicevala na začetek vojne v Siriji. Da se je nedavna vrnitev vendarle zgodila, gre zahvala tudi v Kanadi živečemu sirskemu izseljencu, ki je prevzel vlogo posrednika med državama.

Mahmud Hamud, ki je v Siriji pristojen za muzeje in starine, je v ponedeljek dejal, da je bilo med vojno iz države pretihotapljenih sto tisoče sirskih umetnin, do katerih so uporniki prišli z nezakonitimi izkopi. "Količine artefaktov, naropanih v naših državah, ocenjujemo na sto tisoče, vendar je težava v tem, da niso dokumentirani, zato jih je težko povrniti, zaradi česar smo izgubili veliko naše nacionalne dediščine," je dodal Hamud.

Tavfik Al Imam, pomočnik ministra za kulturo, je novinarjem povedal, da je sirska vlada odločena, da bo dosegla vrnitev ukradenih artefaktov. "Danes smo obnovili to mozaično sliko ... in načrtujemo tudi, da bomo povrnili naropane artefakte, ki jih bomo vrnili v naše nacionalne muzeje, saj gre za zapuščino in dediščino Sirije," je sklenil.

Nacionalni muzej v Damasku. Foto: Wikipedia
Nacionalni muzej v Damasku. Foto: Wikipedia