IS-jevi skrajneži so Palmiro zavzeli v letu 2015 in nato še v 2016, preden jih je sirska vojska z rusko pomočjo izgnala. Skrajneži so s tlemi zravnali številna slovita arheološka najdišča, vključno z osrednjim templjem, Belovim templjem, ki je bil zgrajen leta 32 n. š., na ruševinah starejšega templja iz četrtega stoletja pr. n. š. Foto: EPA

Dva tisoč let star Belov tempelj v Palmiri je bil eden od kronskih draguljev sirske zakladnice zgodovinskih spomenikov iz obdobij različnih civilizacij. Konflikti so v Siriji izbruhnili leta 2001, štiri leta pozneje pa je Islamska država zavzela Palmiro. Skrajneži so porušili ogromno starodavnih struktur in objektov – druge pa so izropali, da bi s preprodajo artefaktov financirali svoje dejavnosti.

Detajlirano okrašeni kamniti oltar so islamisti uničili v oktobru leta 2015. Izvirnik je tako za človeštvo izgubljen – je pa ekipa italijanskih strokovnjakov zdaj znova izdelala vsaj stropni del objekta. Pri tem so si pomagali s 3D-projektiranjem in preciznim kamnoseštvom.

"Gre za kopijo, ki je v vseh podrobnostih identična originalu, ker je 3D-tehnologija zdaj že izjemno razvita," je komentiral Mamoun Abdul Karim, ki je bil včasih na čelu oddelka za antikvitete v sirski vladi. "Seveda pa ne more nadomestiti izvirnika."

Po Unescovi oceni je bilo v letih spopadov popolnoma uničenih 30 odstotkov, resno poškodovanih pa 60 odstotkov starodavnega mesta. "To uničenje je nov vojni zločin, ki pomeni ogromno izgubo za sirski narod in človeštvo," je sporočila generalna direktorica te organizacije ZN-a Irina Bokova. Foto: Reuters
Satelitske slike dokazale, da je Belov tempelj v Palmiri popolnoma uničen

Novi oltar je dolg štiri metre in narejen iz kombinacije plastike in zglajenega kamna. Na čelu ekipe, ki ga je zgradila, je bila Frances Pinnock z univerze Sapienza v Rimu. Na tiskovni konferenci je pojasnila, da se je ideja za gradnjo replike porodila kot čustven odziv na uničenje čudovitega stropnega okrasja – obenem pa jih je seveda kot znanstvenike zanimalo tudi, ali lahko tehnologija v resnici nadomesti, kar je bilo izgubljeno.

Kje so orjaški prostovoljni prispevki?
Abdul Karim je ob tem mednarodno skupnost pozval, naj še za Palmiro stori to, kar ji je uspelo doseči po nedavni katastrofi v katedrali Notre-Dame – zbere zadostne količine denarja za popolno obnovo. "To je mednarodna odgovornost," je prepričan.

Belov tempelj, ki je bil posvečen palmirskim bogovom, je veljal za enega najbolje ohranjenih delov v antičnem mestu. Unesco je ob njegovem uničenju zapisal, da je šlo za "eno najpomembnejših verskih stavb 1. stoletja na Vzhodu".

Model strehe Belovega templja, ki je zdaj na ogled v Damasku. Foto: EPA