Stolp številka osem rimskega obzidja nekdanje utrdbe Castra ima status spomenika lokalnega pomena. Foto: Občina Ajdovščina
Stolp številka osem rimskega obzidja nekdanje utrdbe Castra ima status spomenika lokalnega pomena. Foto: Občina Ajdovščina

Občina Ajdovščina je bila s projektom uspešna na razpisu Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021–2027. V Ajdovščini si namreč želijo krepiti dediščino Castre, nekdaj pomembnega tamkajšnjega vojaškega središča s stalno vojaško posadko in poveljstvom, v sodelovanju z italijansko Fondazione Aquileia, ki se ukvarja z razvojem arheoloških najdišč v Ogleju.

Tudi uprizoritev življenja Rimljanov na območju Ogleja in Castre
V Ajdovščini bodo v okviru projekta izvedli usposabljanje interpretov lokalne dediščine za vrednotenje rimske dediščine, kar bo nadgradilo turistično in preostalo ponudbo, izpostavilo pa bo tudi pomembnost pristnega rimskega doživetja. Poleg usposabljanja interpretov in organizacije drugih spremljajočih dogodkov bo v sklopu projekta realizirana tudi tridimenzionalna vizualna podoba zgodovinskega območja Castre in nabava opreme za nastope štiri rimskih legionarjev. Za ta projekt so pridobili 200.000 evrov.

Sorodna novica Prenova in digitalne vsebine za stolp številka osem, ki je del obzidja rimske Castre

Kot glavni aktivnosti izpostavljajo dvojico dogodkov, na katerih bodo uprizorili življenje Rimljanov na območju Ogleja in Castre. V Castri bo poudarek na uprizoritvi rimske bitke pri Mrzli reki, ki se je v Zgornji Vipavski dolini odvila septembra 394 med rimskima cesarjema Teodozijem in Evgenijem. V Ogleju, ki je od leta 1998 uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine, pa bodo pripravili uprizoritev življenja v rimski Aquileiji. V Ajdovščini so po obnovi osrednjega mestnega trga, kjer so na poseben način ohranili najdene rimske ostaline, veliko ostankov iz antičnih časov našli tudi ob prenovi Pilonove galerije in Rustjeve hiše.

Napovedana napoved stolpa številka osem
Letos bo obnove deležen tudi najbolj ohranjen stolp številka osem nekdanje rimske utrdbe. V ajdovski občini razmišljajo tudi, kako bi prenovili muzejsko zbirko s predstavitvijo novih najdb, katero upravlja Goriški muzej.

Poleg samega mestnega jedra in tamkajšnjih ostankov rimske vojaške utrdbe želijo v projekt doživljanja rimske dediščine vključiti še ostaline rimskega julijsko-alpskega obrambnega sistema na Hrušici in ostanke rimskega naselja na Školju Svetega Pavla nad Vrtovinom. Sicer je med idejami, ki so jih družno razvili italijanski in slovenski partnerji, veliko predlogov s področja kulture, pa tudi turizma, enogastronomije in športa.

Program Interreg Italija – Slovenija

Iz programa Interreg Italija – Slovenija, ki ga upravlja Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje GO, bo poleg predstavljenega sofinanciranih še 16 drugih čezmejnih projektov, ki so bili prijavljeni v prvem razpisu manjših projektov v okviru Evropske prestolnice kulture 2025 (EPK). V letošnjem letu je italijanska dežela Furlanija-Julijska krajina zagotovila dodatnih 3,2 milijona evrov za izvedbo projektov EPK-ja.

V prvem razpisu, ki so ga izvedli lani, so prejeli več kot 200 vlog projektnih predlogov. Odločili so se, da bodo financirali skupno 44 projektov, torej vse tiste, ki so v sklopu ocenjevanja prejeli vsaj 89 točk. Dodatno financiranje bo omogočilo izvajanje še dodatnih 17 prijavljenih projektov, ki se bodo pridružili 27 projektom, ki so že začeli izvajanje dejavnosti.