Projekt Živi gradovi se bo sklenil septembra letos. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož
Projekt Živi gradovi se bo sklenil septembra letos. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož

V triletnem čezmejnem slovensko-hrvaškem projektu, v katerem z evropskimi sredstvi raste mreža živih gradov kot oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine, sodeluje tudi Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj. V projektu Living castles pa kot vodilni partner sodelujejo univerza iz Čakovca in štirje hrvaški gradovi – Dvorec Stari grad iz Varaždina, Stari grad Čakovec, Dvor Veliki Tabor in Dvorec Gornja Stubica, s slovenske strani pa Dvorec Rakičan in Celjski grad.

Preizkušanje pametnih očal v sklopu projekta. Foto: Živi gradovi
Preizkušanje pametnih očal v sklopu projekta. Foto: Živi gradovi

Vodja projekta na ptujski Bistri Zvonka Lazar Borak je povedala, da je namen projekta ohranjanje dvorcev in gradov ter s tem povezan razvoj skupne čezmejne turistične ponudbe, hkrati pa integracija inovativnih dejavnosti ohranjanja in predstavljanja kulturne dediščine. "S projektom želimo povečati privlačnost in ekonomiko gradov oziroma dvorcev. Načrtujemo skupno blagovno znamko zveze gradov in dvorcev, ki bo pripomogla k boljši prepoznavnosti in promociji po vzoru gradov južne Češke in bavarskih gradov," je dejala Zvonka Lazar Borak.

Svež pogled na zgodbe grajskih zidov
V najstarejšem slovenskem mestu v sklopu projekta pripravljajo zbirko zgodb, izročil in grajskih legend, nastaja tudi hologramska projekcija zanimivih zgodb, ki bo po epidemiji pritegnila večje število obiskovalcev. Projekt veliko pozornosti namenja tudi iskanju rešitev, kako s sodobno opremo obogatiti ponudbo in obiskovalcem nuditi boljšo doživljajsko izkušnjo. Bistra je zato že kupila pametna očala z razširjeno resničnostjo, ki bodo na voljo obiskovalcem Ptujskega gradu. Ti bodo pred sabo zagledali hologram na lokaciji, ki bo prikazoval vojaka, tega pa bo moral pravilno obleči in opremiti s pravim orožjem.

Projekt Mreža živih gradov

Očala na voljo, ko se umirijo epidemiološke razmere
Direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj, Ormož Aleksander Lorenčič pa dodaja, da bodo pametna očala obiskovalcem na voljo v stari slavnostni dvorani romanskega palacija, kjer je na ogled zbirka orožja nacionalnega pomena. Direktor muzeja se veseli sodelovanja v projektu, še bolj pa nove pridobitve, ki je za zdaj pripravljena v slovenskem in angleškem jeziku. "Ptujski grad bo s pametnimi očali pridobil dodatno ponudbo, ki bo zanimiva tako za mlade kot starejše obiskovalce," še pravi Lorenčič. In dodaja, da bo s pomočjo digitalizacije tudi kulturna dediščina obogatena, zanimivejša in še dostopnejša vsem obiskovalcem.

Iz Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož so sporočili še, da bodo očala lahko v rabi šele, ko bodo razmere in ukrepi, povezani z epidemijo, to dopuščali.