Citadela stoji na hribu Mokatam v bližini središča Kaira. Foto: Reuters
Citadela stoji na hribu Mokatam v bližini središča Kaira. Foto: Reuters

Začetek zgodbe kairske citadele sega približno v leto 1176, ko se je začela gradnja pod muslimanskim vojaškim poveljnikom Saladinom (Salah al Din al Ajubi), ki je leta 1187 z 200 tisoč vojaki napadel Jeruzalemsko kraljestvo. Mesto Jeruzalem je bilo tako po 88 letih krščanske vladavine spet v muslimanskih rokah, Saladin pa je kmalu zavzel še preostala krščanska mesta. V zgodovino se je zapisal torej kot poveljnik muslimanov v križarskih vojnah in kot ustanovitelj Ajubidske dinastije, ki je vladala Egiptu in Siriji.

Trdnjava, ki se dviga nad Kairom in je znana tudi kot Saladinova citadela, je bila več kot 700 let sedež egiptovske vlade. Za javnost po novem odprti del je do nedavnega služil kot zasebni prireditveni prostor, v njem sta delovali tudi vojaška in policijska kasarna. Ta del citadele vključuje polkrožna stolpa Ramla in Hadad, ki sta ju v desetletjih po smrti Saladina zgradila njegova naslednika.

Citadela se razprostira na površini več kot 520 hektarjev. Foto: Reuters
Citadela se razprostira na površini več kot 520 hektarjev. Foto: Reuters

Egiptovski minister za turizem Ahmed Eisa je po poročanju Reutersa dejal, da je odprtje dodatnega dela za javnost del obsežnega načrta za izboljšanje stanja turizma v državi, ki bo uradno objavljen v naslednjem mescu.

"Iz potovalnih agencij so mi povedali, da obisk citadele ne traja več kot eno uro. Naš načrt je v prihodnjih mesecih čas, v katerem si obiskovalci ogledajo citadelo, podaljšati z ene ure na vsaj tri," je povedal. Gre za prvo od prizadevanj, namenjenih "vnovičnemu zagonu Kaira kot novega kulturnega produkta, ki ga bomo imenovali Kairski mestni oddih, podrobnosti pa bodo razkrite v prihodnjih mesecih," je še dodal minister.

Foto: Reuters
Foto: Reuters