Na dvorišču trdnjave potekajo obsežna arheološka izkopavanja. Foto: AP
Na dvorišču trdnjave potekajo obsežna arheološka izkopavanja. Foto: AP

V času pandemije, ko je Izrael zaprl svoja vrata za obiskovalce iz tujine, se je obisk jeruzalemske starodavne trdnjave skoraj popolnoma ustavil. Zaradi tega so se vodilni v muzeju Davidovega stolpa, ki ga poznamo tudi pod arabksim imenom al-Qal’a, odločili, da muzej za ta čas zaprejo in se posvetijo temeljiti prenovi zgodovinskega objekta.

Srednjeveška trdnjava, zgrajena na temeljih antičnih utrdb, je ena največjih znamenitosti mesta, v njej pa je urejen tudi muzej o njegovi zgodovini. Prva utrdba je na tem mestu verjetno stala že pred več kot dvema tisočletjema, sestavljali pa so jo trije povezani stolpi. Ko so enega izmed njih povečali in dodatno utrdili, je trdnjava dobila tudi svoje zdajšnje ime, Davidov stolp. Utrdba je bila pomembna predvsem zato, ker je nadzorovala mestna vrata Džafa, enega od glavnih vhodov v mesto.

Razstavne eksponate so nadomestile vreče z gradbenim materialom. Foto: AP
Razstavne eksponate so nadomestile vreče z gradbenim materialom. Foto: AP

Obsežna obnova

Mesto Jeruzalem, izraelsko ministrstvo za turizem in fundacija Clore Israel so za obnovno muzeja namenili dobrih 40 milijonov dolarjev. Glavna pozornost obnovitvenih del pa bo predvsem odkrivanje novih podrobnosti o burni zgodovini trdnjave.

Muzej v trdnjavi so za javnost odprli leta 1989, vsako leto pa ga obišče več kot pol milijona obiskovalcev. Ob odločitvi za zaprtje in prenovo so iz njega odstranili vse razstave in izložbe, ter začeli restavrirati in izkopavati.

Direktorica in glavna kustosinja Lieber vodi novinarje na ogledu obnove. Foto: AP
Direktorica in glavna kustosinja Lieber vodi novinarje na ogledu obnove. Foto: AP

"To je dragulj v kroni Jeruzalema. Ni drugega kraja v mestu, ki bi nam lahko tako celovito predstavil njegovo zgodovino," je medijem ob predstavitvenem ogledu obnove povedala direktorica in glavna kustosinja muzeja Eilat Lieber. Po njenih besedah bodo muzej popolnoma na novo oblikovali in ga posodobili s pomočjo sodobne medijske tehnologije.

Obnova pa daje možnost tudi za nova arheološka izkopavanja. Najbolj se posvečajo izkopavanjem na grajskem dvorišču, kjer upajo na nove najdbe iz srednjeveške zgodovine trdnjave, v času križarskih osvajanj. V eni izmed stranskih sob trdnjave, ki so jo uporabljali za skladišče, so že odkrili staro grajsko greznico, ki bi lahko razkrila veliko podrobnosti o vsakdanjem življenju prebivalcev trdnjave, predvsem o njihovi prehrani.