Privrženci Islamske države so pred petimi leti razstrelili znamenito veliko mošejo Al Nuri v iraškem mestu Mosul. Foto: EPA
Privrženci Islamske države so pred petimi leti razstrelili znamenito veliko mošejo Al Nuri v iraškem mestu Mosul. Foto: EPA

Odločitev za spremembo načrta obnove je spodbudilo odkritje molitvene dvorane iz 12. stoletja pod mošejo Al Nuri oziroma pod njenimi ruševinami, k spremembi načrta pa so doprinesle tudi povratne informacije lokalne skupnosti. Na nedavnem ogledu lokacije te uničene znamenitosti, ki jo Unesco obnavlja v sodelovanju z Združenimi arabskimi emirati in iraškimi oblastmi, je višja vodja projekta Unesca Maria Rita Acetoso dejala, da spomenik "nikoli ne preneha pripovedovati svoje zgodbe," piše The Art Newspaper.

Molitvena dvorana in štirje dodatni prostori
Med izkopavanji so arheologi odkrili temelje starodavne molitvene dvorane in ostanke štirih prostorov, za katere domnevajo, da so bili namenjeni obrednemu umivanju. "Te sobe, ki segajo v obdobje atabegov 12. stoletja, so bile popolnoma zasute in niso bile omenjene v zgodovinskih virih in knjigah," je povedal Khaireddine Nasser, direktor Oddelka za starine in dediščino v iraškem mestu Ninivah. (Atabeg je deden plemiški naslov turškega porekla, ki je označeval voditelja države ali pokrajine, podrejenega kralju in zadolženega za vzgojo prestolonaslednika.)

Poševni minaret znamenite mošeje Al Nuri. Foto: Reuters
Poševni minaret znamenite mošeje Al Nuri. Foto: Reuters

Po posvetovanju z lokalno skupnostjo
Egiptovski arhitekti, ki so aprila lani zmagali na Unescovem natečaju za zasnovo obnove mošeje, ki je slovela tudi po svojem poševnem minaretu, tako zdaj prenavljajo svoj koncept, da bi starodavni molitveni dvorani dodali steklene stropne opaže in jo tako vključili v obnovo sodobnejše molitvene dvorane, ki je bila zgrajena v 40. letih minulega stoletja. Po obsežnem posvetovanju z lokalno skupnostjo so bili nekateri načrtovani elementi deležni kritik, saj naj bi bili pretirano moderni – kot so denimo široki beli senčniki – in so bili posledično opuščeni.

V načrtu tudi novi objekti in muzej
Nov vhod v mošejo bo zdaj usmerjen proti jugu, poravnan s tradicionalno uličico. Na območju parkirišča pa zrasel izobraževalni objekt ter nov Inštitut za islamsko umetnost in arhitekturo, v skladu z željami sunitskega vakufa (institucija islamskega prava), v lasti katerega je lokacija. Pri Unescu pa še zmeraj upajo, da bodo eno od sosednjih hiš iz otomanske dobe, ki bodo obnovljene s sredstvi EU-ja, lahko predelali v muzej, ki bo deloval kot poklon spominom skupnosti na staro mesto.

Mošeja, kakršna je bila pred razstrelitvijo. Foto: Reuters
Mošeja, kakršna je bila pred razstrelitvijo. Foto: Reuters

Le kamnita vrata, kupola in del temeljev minareta
Od znamenite mošeje so sicer po razstrelitvi pred petimi leti ostali le kamnita vrata, zelena kupola in del temeljev minareta. Njena vnovična gradnja pa naj bi prav tako trajala vsaj pet let. Kot je še napovedal Unesco, bodo znameniti poševni minaret obnovili z opeko po izvirnem načrtu in z izvirnim vzorcem iz 12. stoletja. Temeljni kamen za obnovo mošeje so sicer položili že leta 2018.