Ladja ima leseno konstrukcijo, ojačano s kovinskimi deli. Foto: Reuters
Ladja ima leseno konstrukcijo, ojačano s kovinskimi deli. Foto: Reuters

"Doslej smo našli skupno tri plovila. A glede na to, da se še naprej koplje po tem delu morda starega toka Donave ali pa katerega od njenih kanalov, računamo, da bodo sledila nova odkritja," je o najdbi povedal arheolog Ilija Danković.

Okoli 1600 let stara najdba
Kar polovica 15 metrov dolge ladje, ki je ležala na sedmih metrih globine, je zelo dobro ohranjena. Po prvih ocenah je stara okoli 1600 let, torej izvira iz časa, ko je bil Viminacium v največjem razcvetu. Ladjo in oba čolna bodo arheologi zdaj odpeljali v arheološki park, kjer jih bodo konzervirali in nato predstavili javnosti. Po prvih podatkih je že zdaj mogoče občudovati takratno tehniko gradnje ladij, predvsem pa tesarsko spretnost ladjedelcev.

Viminacium je eno najpomembnejših arheoloških najdišč v Srbiji iz obdobja Rimljanov. Skupaj se razteza na velikosti 450 hektarjev in leto za letom razkriva nove zaklade. Mesto je bilo nekoč središče rimske province Moesia Superior, ki so jo leta 584 zavzeli Avari. Pozneje je ostanke prekrilo rečno blato, v zadnjih desetletjih pa so arheologi med drugim izkopali mavzolej, amfiteater, mozaike in freske ter številne predmete iz rimskega obdobja.

Arheološki park Viminacium leži vzhodno od Smedereva. Foto: Reuters
Arheološki park Viminacium leži vzhodno od Smedereva. Foto: Reuters

Kar je ostalo zakopano v glini
"Tukaj je bilo znano pristanišče Klasis Flavia, zato imamo zdaj priložnost, da raziščemo nekatere od ladij, ki so takrat plule po Donavi, in seveda vse tisto, kar se je potopilo z njimi in ostalo zakopano v glini," pa je dodal direktor Arheološkega inštituta Srbske akademije znanosti in umetnosti Momir Korać.

Po Koraćevih besedah je za tovrstna odkritja potrebne tudi nekaj sreče. Na ladjo so namreč naleteli sredi epidemije koronavirusne bolezni, zato so se tako rekoč prikradli na najdišče in s skupnimi močmi izkopali ter "ukradli" dragoceno najdbo. V normalnem času bi ustavili izkopavanje premoga, kar bi rudniku povzročilo tudi visoke stroške.

Zaradi epidemije novega koronavirusa je arheološki park Viminacium trenutno še zaprt za obiskovalce.