Pročelje dvorca na Visokem. Foto: Občina Gorenja vas - Poljane
Pročelje dvorca na Visokem. Foto: Občina Gorenja vas - Poljane

Občina Gorenja vas - Poljane je letošnjo pomlad tako končala glavnino večletne naložbe v obnovo dvorca iz 17. stoletja, v katerem je živel tudi pisatelj Ivan Tavčar.

V okviru te faze obnove, ki so se je lotili lani, so strešno kritino zamenjali s tradicionalnim strešnikom špičakom. V vhodni veži in vseh prostorih razstavnih zbirk, vključno s poročno dvorano in kavarno, so uredili tlake in talne obloge ter talno ogrevanje. Po celotnem pritličju so položili parket, v vhodni veži pa hotaveljski kamen, pri čemer jim je v veži uspelo obnoviti tudi nekaj prvotnih talnih plošč.

Starodavni del vzhodnega pročelja stare kašče še čaka
Občina Gorenja vas - Poljane je za izvedbo obnove od ministrstva za kulturo prejela nepovratna sredstva, tj. dobrih 95 tisoč evrov, del sredstev pa pričakujejo tudi za obnovo pročelja dvorca, ki so jo dodatno izvedli ob sklepu naložbe.

Sorodna novica Visoška kronika na Visokem: "Gre točno za to, kako ljubiti."

Občina je v zadnjih osmih letih v postopno obnovo dvorca vložila že več kot milijon evrov. Pričakujejo pa tudi, da bo k interventni obnovi starodavnega dela vzhodnega pročelja stare kašče pristopil tudi Konservatorski center Slovenije, kamor so že oddali vlogo za čimprejšnjo izvedbo del.

Muzejske zbirke, kavarna Visoko in Visoška kronika
Z ureditvijo ogrevanja bo dvorec Visoko lahko odprt vse leto in bo na voljo obiskovalcem za ogled muzejskih zbirk in obisk kavarne Visoko, ki je odprta vsak dan. Sicer pa se na občini trudijo dvorec oživiti tudi z različnimi dogodki in vsebinami, lani so denimo na dvorcu med drugim praznovali stoletnico nastanka Visoške kronike.