Tavčarjev dvorec na Visokem. Foto: Občina Gorenja vas - Poljane
Tavčarjev dvorec na Visokem. Foto: Občina Gorenja vas - Poljane

Letos namreč mineva sto let od objave Visoške kronike, zgodovinskega romana Ivana Tavčarja. Zato so se v Občini Gorenja vas - Poljane v sodelovanju s Kulturnim društvom dr. Ivana Tavčarja Poljane z več dogodki zaznamovati ta jubilej, hkrati pa občina nadaljuje z urejanjem Tavčarjevega dvorca na Visokem.

Sorodna novica Občina je poskrbela za ureditev Tavčarjevega dvorca

Dvorec že med obnovo vse bolj živi
Župan Milan Čadež je povedal še, da je občina v sedmih letih v postopno prenovo dvorca vložila že milijon evrov. Zelo obsežne, 350 tisoč evrov vredne investicije, ki obsega ureditev dveh prostorov za kavarno v pritličju in gradbeno ureditev celotne kletne etaže, se je občina lotila lansko jesen. Takrat so statično ojačali zidove, poskrbeli za toplotno in hidroizolacijo ter odvodnjavanje meteorne vode.

Pritlična kavarna ter kletna vinoteka ali pivnica
Kot glavno pridobitev pa na občini omenjajo pritlično kavarno, ki bo svoja vrata predvidoma odprla maja in bo lahko sprejela več kot 50 gostov. Medtem ko bo pritličje letos z ureditvijo sob za gostinsko dejavnost do konca izdelano in oživljeno, bo oživitev kleti odvisna od dodatnih sredstev in uspeha občine na različnih razpisih. Vsebinska aktivacija kleti, v kateri bi lahko uredili vinoteko in morda tudi pivnico, bo tako morala še počakati, za zdaj bodo poskrbeli le za ureditev do tretje gradbene faze.

Kot je še povedal župan, si občina prizadeva zlasti za pridobitev sredstev ministrstva za kulturo, saj je domačija kulturni spomenik državnega pomena, na katerem se vsa dela izvajajo v skladu s konservatorskim načrtom. Čadež je povedal še, da se bodo prihodnje leto namesto na investicije bolj osredotočili na promocijo vsega, kar je bilo storjenega in kar dvorec, ki predstavlja veliko obogatitev poljanske turistične ponudbe, že ponuja ljudem, ki se odpravijo na to lokacijo.

Ivan Tavčar (1851-1923). Foto: Wikipedia
Ivan Tavčar (1851-1923). Foto: Wikipedia

Loški muzej s stalno zbirko o Visoški kroniki
Letos bo dogajanje zaznamovalo praznovanje stoletnice Visoške kronike, ki jo bodo obeležili različni dogodki, Loški muzej pa bo stalno muzejsko zbirko v dvorcu letos obogatil z zbirko o Visoški kroniki. Simbol praznovanja bo replika Polikarpove skrinje, pri čemer bodo obiskovalci prejeli čokoladni zlatnik iz skrinje. To so uporabili tudi za prvoaprilsko šalo, češ da so ob gradbenih delih v dvorcu našli originalno skrinjo z zlatniki.

Izkušnje že s praznovanjem stoletnice Cvetja v jeseni
Praznovanje stoletnice Visoške kronike pripravlja ista ekipa, ki je pred dvema letoma poskrbela za uspešno praznovanje stoletnice Cvetja v jeseni. Največ dogodkov se bo zvrstilo maja in junija. Ob tem, da želijo privabiti čim več društev in šolarjev, je predsednica projektne skupine za pripravo prireditev Milena Alič poudarila še: "Z dogodki, ki so razporejeni prek celega leta, predstavljamo Visoko kot zanimivo lokacijo za turiste, raziskovalce, zgodovinarje in vse, ki si želijo narave."

Med vrhunce praznovanja spada uprizoritev Visoške kronike v poljanskem narečju, ki jo pripravlja Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane. Kot je pojasnil predsednik društva Goran Šušnjar, bo prav tako junija na Visokem gostovala SNG Drama Ljubljana s svojo uprizoritvijo Visoške kronike v režiji Jerneja Lorencija. Šušnjar je prepričan, da je prav visoška domačija, kjer je roman s svojo zgodovinsko in fiktivno vsebino nastajal ter kjer so se usodno prepletle usode protagonistov, najprimernejše prizorišče za uprizoritev tega zgodovinskega romana.

Spodaj si lahko pogledate še prispevek Televizije Slovenija o tem, kaj so razodela obnovitvena dela na dvorcu.

So naleteli na Polikarpovo skrinjo iz Visoške kronike?