Več kot 124 tisoč ljudi je v zadnjih dveh tednih podpisalo peticijo, ki zahteva, naj se v stranskih kapelah Notre-Dame obdrži originalna okna, češ da bi njihova menjava porušila "arhitekturno harmonijo" srednjeveške katedrale, ki jo je ogenj uničil aprila 2019.

Avtorji peticije opozarjajo, da vitraji primerno učinkujejo samo in situ, v kontekstu celotne arhitekture, ne pa v muzeju, kamor jih nameravajo prestaviti. Foto: AP
Avtorji peticije opozarjajo, da vitraji primerno učinkujejo samo in situ, v kontekstu celotne arhitekture, ne pa v muzeju, kamor jih nameravajo prestaviti. Foto: AP
Sorodna novica Zlati petelin se na vrh Notre-Dame vrača kot simbolični feniks, rojen iz pepela

Na začetku tega meseca je predsednik Emmanuel Macron med obiskom gradbišča napovedal, da bodo okna v šestih od sedmih kapel v južnem krilu katedrale odstranili; zanje bodo ustvarili sodobne vitraje, umetniki zanje pa bodo izbrani na natečaju.

Zametek te ideje se je bojda porodil pariškemu nadškofu Laurentu Ulrichu, ki je na Elizejsko palačo naslovil pismo s predlogom, da naj država naroči serijo šestih novih oken za katedralo. Macron je na pismo odgovoril z zagotovilom, da ima načrt njegovo popolno podporo.

Okna, ki jih nameravajo zamenjati, je oblikoval Eugène Viollet-le-Duc, isti arhitekt, ki je katedrali sredi 19. stoletja dodal tudi zdaj uničen stolp. Starih oken požar ni poškodoval in bodo, ko bodo odstranjena, razstavili v novoustanovljenem Muzeju Notre-Dame, je napovedal predsednik.

Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Francozi v tekmi s časom: napredki in težave pri prenovi Notre-Dame

Zakaj ne bi z novimi vitraji raje nadomestili navadnih oken?
"Vitraji v Notre-Dame, ki jih je oblikoval Viollet-le-Duc, so bili ustvarjeni kot koherentna celota,"
lahko preberemo v peticiji. "Gre za avtentično stvaritev, s katero je hotel arhitekt pokloniti gotskemu poreklu katedrale." Avtor peticije, urednik spletnega časopisa La Tribune de l’Art Didier Rykner, je prepričan, da bi bila veliko bolj smiselna gesta naročilo novih oken za severni stolp, kjer je bil boj proti ognjenim zubljem najbolj zagrizen.

"Kot lahko razberemo z videoposnetkov, ima katedrala tudi traveje brez vitrajev; krasijo jih zgolj navadna strešna okna. Dodatek vitrajev tam ne bi porušil harmonije, ki jo je ustvaril Viollet-le-Duc, bi pa oplemenitil katedralo kot celoto," piše Rykner, ki je vpliven poznavalec francoske arhitekturne dediščine.

"To bi imelo tudi sijajno simbolično funkcijo: prav v severnem stolpu so se najsrditeje borili z ognjem, ki je grozil, da bo zrušil zvonika in z njima celo katedralo; gasilci so tvegali svoja življenja, da so rešili spomenik. Poklon gasilcem, dodatek novih vitrajev, ki ne vandalizira dela Viollet-le-Duca, in nekaj novega, kar bodo lahko občudovali bodoči obiskovalci – ta zdravorazumska rešitev bi ustrezala vsem."

Macronova želja po "sodobni gesti"
Že takoj po požaru je predsednik Macron izrazil željo, da bi v obnovo katedrale vključili kako "sodobno gesto", predlagal je, da bi bila lahko rekonstrukcija pogorelega lesenega stolpa lahko "inovativna". Po zelo glasnem nasprotovanju javnosti se je predsednik tej ideji odpovedal. Novi 96-metrski stolp, ki so ga na katedralo namestili novembra, je identičen tistemu, ki ga je uničil požar.

Odprtje prenovljene katedrale je napovedano za 8. december 2024.