Francoska vlada in predsednik Macron sta izrazila upanje, da bo obnova katedrale končana do začetka olimpijskih iger. Za zdaj napreduje po pričakovanjih glavnega arhitekta Phillipa Josta. Foto: EPA
Francoska vlada in predsednik Macron sta izrazila upanje, da bo obnova katedrale končana do začetka olimpijskih iger. Za zdaj napreduje po pričakovanjih glavnega arhitekta Phillipa Josta. Foto: EPA

Medtem ko se na obzorju francoske prestolnice že kažejo obrisi novega zvonika, se nadaljujejo ugibanja, ali bo prenova napredovala po predvidenem roku. Za gradbenimi odri na stotine delavcev tekmuje s časom, da bi pravočasno obnovili preostanek katedrale, da bi zunanji zvonik prenovili do julija prihodnje leto, ko bo Pariz gostil olimpijske igre, in da bodo do 8. decembra 2024 končali prenovo katedrale in ponovno odprli svoja vrata za javnost.

Sorodna novica Osrednji zvonik pariške Notre-Dame naj bi ponovno postavili do odprtja olimpijskih iger

Glavni arhitekt Jost ostaja optimističen
"Smo znotraj časovnega okvira. Prepričani smo in odločeni, da izpolnimo rok, vendar vsakodnevna bitka ostaja," je prejšnji teden za mrežo BFM TV povedal Philippe Jost, ki je odgovoren za obnovo. Nov zvonik spomenika je enak prejšnjemu, ki ga je zasnoval arhitekt Eugene Viollet-Le-Duc iz 19. stoletja. Njegova konstrukcija iz hrasta naj bi do konca leta dosegla svojo polno višino 96 metrov. Pred odstranitvijo gradbenega odra ga bodo nato prekrili s svinčenimi okraski, je povedal Jost.

Preden bodo lahko začeli obnavljati streho, je predvideno še dokončanje okvirja ladje in kora. V končnih fazah bo prenova vključevala še čiščenje notranjosti, območja, ki se razteza na približno 42.000 kvadratnih metrov, ter nato jeseni še namestitev novega pohištva.

Jost: "Obnova bo v celoti financirana s 767 milijoni evrov donacij iz Francije in tujine"
K obnovi Notre-Dame so prispevali obrtniki in obrtnice po državi, med njimi družinska mizarska delavnica v vasi Hagetmau na jugozahodu Francije, ki je še posebej ponosna na svoj prispevek. Za svojo 60. obletnico, ki jo bo dočakala prihodnje leto, bo dostavila svoje najbolj prestižno naročilo doslej – 1500 stolov za katedralo. Dela vseeno napredujejo po načrtih tako na lokaciji kot v preostalih delavnicah, kjer restavrirajo različne kipe, freske in drugo opremo katedrale.

Sorodna novica "Vrnitev zvonika na pariško nebo": katedrala Notre-Dame bo spet odprta decembra 2024

Kljub urnemu napredku težave pri obnovi
Več kot pet let po požaru trije preiskovalni sodniki še vedno preiskujejo, kaj ga je sprožilo. Prvotna preiskava je pokazala, da je šlo verjetno za nesrečo, med teorijami pa naj bi bila napaka na elektriki ali cigareta.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sprva obljubil, da bo Notre-Dame obnovil v petih letih do poletnih olimpijskih iger 2024 v Parizu. Vendar pa so njen začetek morali preložiti za več mesecev zaradi prizadevanj po dekontaminaciji, saj se je v požaru stopilo več kot 300 ton svinca s strehe.

Oblasti so morale nato delo prvo zimo večkrat prekiniti zaradi močnih vetrov, preden je Francija v začetku leta 2020 zaradi boja proti širjenju koronavirusa uvedla karanteno. Katedralo so želeli cerkvi uradno vrniti 15. aprila 2024, ko naj bi v Notre-Dame potekala tudi prva maša po požaru, a se je po zadnjih podatkif zamaknila na december 2024.