Streha Umetnostne galerije Maribor (UGM) je torej povsem dotrajana in prenova je nujna. Vendar, kot je poudaril Kirbiš, je prenova strehe le prvi korak.

"V nadaljevanju bo treba sanirati prostore, v katere je zamakalo. To so prostori neposredno pod streho in nekaj hodnikov. Ponovna uporaba prostorov nam bo prišla zelo prav, saj nam primanjkuje prostorov za hrambo obsežnega arhiva in umetniških del, oboje pa zahteva posebne pogoje," je še povedal UGM-ov kustos.

Z mislijo na veliko historično fresko
Streha delno prekriva veliko dvorano galerije, kjer je strop poslikan z veliko historično fresko. S prenovo strehe želijo med drugim preprečiti, da bi bila ta znamenita freska zaradi zamakanja poškodovana.

Sorodna novica 100 umetnin za 100 let organizirane likovne dejavnosti v Mariboru

V zadnjih letih se je v stavbo UGM-a, ki je umeščena v nekdanjo meščansko palačo iz prve polovice 19. stoletja in bivšo cerkev samostana iz druge polovice 18. stoletja, vlagalo zelo malo, saj se je galerija nameravala preseliti v novo stavbo. Omenjali so več možnih lokacij, a mesto in država nič od tega nista uresničila. Kakšne ideje ima trenutna mestna oblast, ni znano.

"Med UGM-om in Mestno občino Maribor trenutno poteka dialog o razvoju galerije, tudi v smislu infrastrukture, ki ga v galeriji vidimo kot zelo pozitivnega, vendar pa je v fazi, v kateri ne moremo povedati več," so povedali v galeriji. "Išče se rešitev, ki bi omogočila stalno predstavitev naše velike in odlične zbirke, ob tem pa bi bilo nujno pridobiti tudi novo sodobno razstavišče, kjer bomo lahko organizirali občasne razstave ter v skladu z mednarodnimi muzejskimi standardi predstavljali tudi velika imena iz sveta umetnosti," so še dodali.

Vprašanja o umetnosti, ki so zmeraj aktualna
Kljub delom na strehi pa danes odpirajo novo razstavo Galerija za mir, na kateri so predstavljena dela slovenskih in mednarodnih umetnikov iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti.

Sorodna novica Razstava Galerija za mir v UGM

"Osredotoča se na še vedno aktualna vprašanja, povezana s politizacijo umetnosti, vlogo umetnosti v družbi in njenim pomenom nekoč in danes. To počne skozi izpostavljanje glavnih vsebinskih poudarkov, ki se oblikujejo v zbirki, in tudi skozi vzpostavljanje dialogov med deli iz zbirke in arhivskim gradivom ter sodobnimi ustvarjalci," so zapisali v UGM-u.

Razstava Galerija za mir bo v Umetnostni galeriji Maribor na ogled do 2. avgusta.

UGM odpira razstavo Galerija za mir