Dan odprtih vrat so določili za soboto, 3. decembra, ko zaznamujemo 103. rojstni dan Univerze v Ljubljani, ki sovpada s prvim predavanjem Frana Ramovša na UL-ju. Vodene oglede napovedujejo ob 10., 12., 14., 16. in 18. uri. Vsak ogled bo trajal približno 45 minut, predhodne prijave niso potrebne, so zapisali.

Univerza v Ljubljani že od svoje ustanovitve leta 1919 domuje v deželnem dvorcu. Foto: UL
Univerza v Ljubljani že od svoje ustanovitve leta 1919 domuje v deželnem dvorcu. Foto: UL

Vodile jih bodo študentke Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Obiskovalcem bodo predstavile zgodovino prostorov, arhivsko gradivo UL, ki je zaščiteno kot kulturni spomenik, in muzejsko zbirko z umetniškimi deli, med katerimi so tudi dela Božidarja Jakca, Mateja Sternena, Emerika Bernarda in letošnjega Prešernovega nagrajenca Hermana Gvardjančiča.

"Javno arhivsko gradivo, ki ga z dovoljenjem Ministrstva za kulturo hranimo v okviru arhivsko muzejske službe, priča o nastanku in razvoju prve slovenske univerze in s tem o razvoju slovenske kulture, znanosti in umetnosti," je ob tem dejala Tatjana Dekleva, vodja arhivsko muzejske službe Univerze v Ljubljani.

Grb Dežele Kranjske nad glavnim vhodom, medaljoni z grbi deželnih mest in trgov na vseh štirih pročeljih ter zunanjost, ki spominja na dunajske zgradbe, pričajo o času, ko je v poslopju zasedal kranjski deželni zbor, v njem delovali deželni uradniki, v vrhnjem nadstropju pa je stanoval deželni glavar.

V tem duhu pa je poslopje živelo le poldrugo desetletje po svojem nastanku. S koncem prve svetovne vojne in razpadom avstro-ogrske monarhije je deželni dvorec postal osrednje poslopje novoustanovljene ljubljanske univerze.

Nekdanji deželni dvorec je danes simbolno in dejansko središče ljubljanske univerze, ki povezuje rektorat ter univerzitetne strokovne službe s šestindvajsetimi članicami Univerze v Ljubljani, razpršenimi širom po mestu.

Umetniška zbirka Univerze v Ljubljani odraža kompleksno zasnovo univerze, na kateri se področja umetnosti povezujejo s področji naravoslovnih in humanističnih znanosti, pravi Nadja Zgonik, vodja zbirke Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO).

Sorodna novica Prepreke in ovinki do prve slovenske univerze

"V prostorih Rektorata UL je prikazan izbor pomembnih del iz zgodovine slovenske umetnosti 20. stoletja, ki ga je pripravila Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL. V zbirki so poleg slikarskih, kiparskih in grafičnih del uveljavljenih slovenskih in tujih umetnikov, pretežno iz obdobja modernizma, zastopana tudi študentska dela. S sistematičnim zbiranjem se je zbirka izoblikovala v najpomembnejšo zbirko grafike na Slovenskem, ki šteje 82.430 grafik in predstavlja zgodnje, študijske opuse umetnic in umetnikov iz Slovenije in tujine, nekdanjih študentk in UL ALUO, danes uveljavljenih ustvarjalcev. Zaradi pomena zbirke se na UL pripravljamo na njeno razglasitev kot pomembne za kulturno premično dediščino," pravi.

Dobrodelni koncert Srčna UL za študente v stiski

UL v sklopu Tedna univerze vabi tudi na Dobrodelni koncert Srčna UL, ki bo v torek ob 20. uri v dvorani Julija Betetta, tj. v prenovljenih prostorih Palače Kazina, kjer ima nove prostore Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani. Na koncertu bodo nastopili študentski simfonični orkester Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani, Combo band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Ansambel saksofonov 96, ki ga prav tako sestavljajo študentje in profesorji z UL-ja.

Dvorano Julija Betetta bodo preplavili zvoki glasbe študentk in študentov ter zaposlenih Univerze v Ljubljani
Namen projekta Srčna UL, v katerem sodelujejo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, je "reševanje kratkoročnih finančnih težav študentk in študentov, ki zaradi aktualnih razmer s svojimi dohodki ne morejo kriti življenjskih stroškov ali stroškov, povezanih s študijem." Vsa zbrana sredstva v sklopu Dobrodelnega koncerta Srčna UL bodo v celoti namenjena študentkam in študentom Univerze v Ljubljani, ki so se znašli v finančni stiski in bodo porabljena za kritje bivanjskih stroškov, hrane in oblačil, študijskega materiala ter računalniške opreme, potrebne za študij.

Vstopnico za koncert je mogoče dobiti s posredovanim potrdilom o nakazilu 30 EUR ali več na e-naslov srcnaul@uni-lj.si (posnetek zaslona SMS donacij/potrdilo o plačilu). Več o projektu na tej povezavi.

Rektor Univerze v Ljubljani, Gregor Majdič, je ob tem povedal: "S humanitarno akcijo imamo znova priložnost pokazati, da smo družba, ki je iskreno in srčno pripravljena priskočiti na pomoč študentkam in študentom v stiski. Zagotavljamo vam, da bomo na Univerzi v Ljubljani poskrbeli, da bo pomoč resnično prišla do tistih, ki jo najbolj potrebujejo."