Aleksander III. Veliki se je rodil leta 356 in umrl leta 323 pred našim štetjem. Foto: EPA
Aleksander III. Veliki se je rodil leta 356 in umrl leta 323 pred našim štetjem. Foto: EPA

Dogovor o mestu postavitve je bil dosežen šele pred kratkim.

Kip naj bi bil dokončan že leta 1972, v državno last pa je prešel leta 1992. Čeprav so takrat v Grčiji vladala močna nacionalistična čustva zaradi spora glede imena nekdanje jugoslovanske republike Makedonije, je atenski župan Giorgios Kaminis v petek zatrdil, da postavitev kipa ni nikakor povezana s tem sporom.

"Za postavitev kipa smo se odločili že leta 2015. Zamuda je le znak počasnosti grške birokracije," je dejal ob postavitvi kipa.

Konec tri desetletja trajajočemu sporu
Bojevnik in kralj, rojen v 4. stoletju pred našim štetjem v današnji severnogrški pokrajini Makedoniji, je v očeh Grkov junak. Atene so Skopje dolga leta obtoževale, da si želijo prilastiti njihovo starodavno dediščino. Nekdanja jugoslovanska republika se je februarja uradno preimenovala v Severno Makedonijo. Zgodovinski dogovor med obema državama je naredil konec tri desetletja trajajočemu sporu.

Pred desetimi leti je nacionalistična vlada v Skopju začela iniciativo za postavitev kipov v čast Aleksandru in njegovemu očetu Filipu.

Skopje preimenovalo letališče in avtocesto
Ta mesec pa je Severna Makedonija preimenovala svoj nogometni stadion, ki se je prej imenoval Arena Filipa II. po očetu Aleksandra Velikega. Skopje je v preteklih mesecih preimenovalo tudi letališče in avtocesto, ki sta nosila Aleksandrovo ime.