Nov kip - nove napetosti z Grčijo. Foto: EPA
Nov kip - nove napetosti z Grčijo. Foto: EPA

Postavitvi 28 metrov visokega bronastega kipa je prisostvovalo več sto ljudi, ki so novo pridobitev makedonske prestolnice pozdravili z aplavzi in vzkliki.

"Vrnil se je. Aleksander je končno doma in lahko zdaj počiva," je dejal Goran, ki je s seboj pripeljal svoje otroke, da bi po njegovih besedah prisostvovali zgodovinskemu trenutku.

Čeprav kip, ki so ga izdelali v Italiji, uradno nosi ime "Bojevnik na konju", so ga tako poimenovali le v izogib grškim obtožbam, a obraz kipa vseeno močno spominja na antičnega vojskovodjo Aleksandra Velikega, ki ga imata tako Makedonija kot Grčija za svojega junaka.

Milijoni za sporni projekt
Kip so postavili v okviru spornega projekta "Skopje 2014", s katerim nameravajo do leta 2014 v središču Skopja zgraditi še vrsto spomenikov, slavolok zmage, muzej voščenih lutk z osebnostmi iz makedonske zgodovine, plažo ter nova vladna poslopja.

Cena projekta ni natančno znana. Ko so začeli, so bili stroški ocenjeni na 80 milijonov evrov, vendar je od takrat po trditvah opozicije projekt že "pogoltnil" okoli 200 milijonov evrov.

Makedonski premier Nikola Gruevski je dejal, da bo projekt ustvaril prestolnico, ki bo vredna svojega imena in bo odražala veličastno zgodovino Makedonije, a z njim se ne strinja mnogo kritikov, ki menijo, da je to zapravljanje prepotrebnih sredstev v eni najrevnejših evropskih držav.

Predstavnik grškega zunanjega ministrstva Grigoris Delavekuras je pred dnevi dejal, da je postavitev kipa poskus prisvajanja grške zgodovine s ciljem podžiganja nacionalizma in netenja sporov.

Grčija in Makedonija sta že 20 let v sporu zaradi nerešenega vprašanja glede imena Makedonija. Grčija namreč vztraja, da se to ime nanaša na njeno severno pokrajino, zaradi česar tudi preprečuje vstop Makedonije v zvezo Nato in začetek pogajanj z Evropsko unijo.