Grad Miramar v Trstu, eden izmed simbolov nekdaj najpomembnejšega pristaniškega mesta Habsburžanov. Foto: Rok Omahen
Grad Miramar v Trstu, eden izmed simbolov nekdaj najpomembnejšega pristaniškega mesta Habsburžanov. Foto: Rok Omahen

Brezplačno si bo med drugim mogoče ogledati nam bližnji grad Miramar, pa arheološko najdišče Pompeji, kraljevo palačo v Caserti in rimski amfiteater Kolosej.

Sorodna novica V Italiji ukinjajo prost vstop v muzeje prvo nedeljo v mesecu

Petnajst milijonov obiskovalcev
Pobudo za brezplačen obisk državnih muzejev vsako prvo nedeljo v mesecu je leta 2014 uvedel tedanji minister za kulturo in turizem Dario Franceschini. Možnost brezplačnega vstopa v letih veljave pobude je izkoristilo kar petnajst milijonov obiskovalcev iz Italije in tujine. Z njo so bile najbolj zadovoljne družine, ki si plačilo vstopnine za ogled nacionalne dediščine težko privoščijo, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Avgusta lani je zdaj že nekdanji minister Alberto Bonisoli brezplačen vstop ob določenih nedeljah ukinil. Tedaj so odločili, da lahko vodstva muzejev sama odločajo, ob katerih dnevih bodo muzejskim ljubiteljem ponudila prost vstop.

Turistične agencije sebi v korist
Ukinitev je naletela na odobravanje nekaterih direktorjev muzejev, denimo Nemca Eikeja Schmidta, ki je vodil galerijo Uffizi v Firencah. Sistem prostega vstopa so namreč izkoriščale številne turistične agencije, ki so turiste v dneh, ko je bil vstop prost, vodile v muzeje, od njih pa kljub temu pobirale denar za vstopnino, je Schmidt lani povedal za italijanski časnik La Nazione.

Ministrstvo se z dodatnimi dnevi, ko je vstop v italijanske državne muzeje prost, pridružuje tudi nacionalni akciji Grem v muzej. So pa na ministrstvu že napovedali, da bo v nekaterih muzejih omejeno število obiskovalcev, ki si jih bodo lahko ogledovali sočasno.