Prvo polovico knjige je sicer še mogoče listati, druga polovica pa je pretirano uničena, zato jo želijo v samostanu restavrirati. Foto: Samostan Kostanjevica
Prvo polovico knjige je sicer še mogoče listati, druga polovica pa je pretirano uničena, zato jo želijo v samostanu restavrirati. Foto: Samostan Kostanjevica

Prepoznava močno poškodovane knjige je bila izjemno zahtevna, saj je ta brez platnic, brez naslovne in zadnje strani, pa tudi brez hrbtišča in šivov, je povedala Mirjam Brecelj, vodja Škrabčeve knjižnice, kjer so odkrili to dragocenost.

Avtor te dragocene knjige pridig je slavni dominikanski pridigar Vincencij Ferrer (1350-1419). Foto: Wikipedia
Avtor te dragocene knjige pridig je slavni dominikanski pridigar Vincencij Ferrer (1350-1419). Foto: Wikipedia

Razvozlana skrivnost knjige v črni škatli
Potem ko jim v letih poizvedovanj ni uspelo odkriti, za katero delo gre, je skrivnost knjige v črni škatli pomagal razvozlati upokojeni direktor državne knjižnice v sosednji Gorici Marco Menata.

Knjiga je bila "prepoznana kot inkunabula. Vincent Ferrer Santo: Sermones. Venezia, de Soardi, 1496. (...) Inkunabula je očitno bila v Benetkah natisnjena 77 let po njegovi smrti. V Škrabčevi knjižnici sicer že hranijo tri inkunabule tega avtorja, tudi založnik in tiskar je isti," je pojasnila vodja knjižnice.

V Škrabčevi knjižnici na Kostanjevici sicer hranijo okoli 11.500 knjig. Od tega je skupaj z zadnjo odkrito 32 inkunabul. To so knjige, posamezne strani ali slike, natisnjene v Evropi v obdobju med dokončanjem Gutenbergove Biblije leta 1454 in 31. decembrom 1500. 30 inkunabul je v kar dobrem stanju, dve med njimi sta restavrirani, tri pa so potrebne zahtevne obnove. Najstarejša inkunabula, ki jo hranijo, je bila natisnjena leta 1476.

Italijanski popis inkunabul v manj znanih knjižnicah
Lani avgusta je Menata v Škrabčevi knjižnici poizvedoval po inkunabulah in tako se je začela razpletati skrivnost takrat še neprepoznane knjige pridig. V knjižnici se je tudi osebno oglasil in pojasnil, da v Italiji že nekaj let poteka projekt popisovanja inkunabul v manj znanih knjižnicah.

Močno poškodovana druga polovica inkunabule. Foto: Samostan Kostanjevica
Močno poškodovana druga polovica inkunabule. Foto: Samostan Kostanjevica

Projekt se je začel na Siciliji, vodi pa ga strokovnjak za rokopise in zgodnje tiske Marco Palma iz Rima ob pomoči Anne Scala s Sicilije. Knjižnica frančiškanskega samostana na Kostanjevici je po pogovorih privolila v strokovni popis svojih inkunabul.

Inkunabula končno identificirana v preteklem mesecu
"Tak popis predstavlja še eno varovalko, s tem ko je inkunabula prepoznana in zapisana v register. Menata je tako k nam prihajal vso lansko jesen in vsako inkunabulo natančno in strokovno popisal," je povedala vodja Škrabčeve knjižnice, ki je Menati pokazala tudi neidentificirano knjigo iz črne škatle v knjižničnem trezorju. Ta je fotografije knjige nato posredoval omenjenima strokovnjakoma, Anna Scala pa je konec preteklega meseca tukajšnjim knjižničarjem sporočila, da jim je delo uspelo identificirati kot inkunabulo iz Benetk.

Želena restavracija prevelik strošek za samostan
Novoodkrita inkunabula je v izredno slabem stanju, zato jo želijo restavrirati, a gre za velik strošek, ki ga samostan sam ne zmore. Prvo polovico knjige je sicer še mogoče listati, druga polovica pa je pretirano uničena za listanje.

Napovedana je tudi knjižna izdaja popisa inkunabul, ki ga pripravljajo italijanski strokovnjaki. "Naša dolgoletna želja je bila, da naredimo monografijo inkunabul v naši knjižnici, a se je vsakič zataknilo pri vprašanjih, kdo bo naredil strokovni popis in kdo bo to financiral. Zdaj pa, ko Nova Gorica in Gorica sodelujeta pri projektu Evropska prestolnica kulture, se nam je povezava med gospodom Menato iz Gorice in inkunabulami s Kostanjevice zdela še posebej dobra," je še dejala Mirjam Brecelj.

Odkritje inkunabule na Kostanjevici nad Novo Gorico