Tartinijevega spomenika na osrednjem trgu v Piranu se ne da zgrešiti. Postavili so ga meščani Pirana leta 1896, ustvaril ga je beneški kipar Antonio Dal Zotta. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Tartinijevega spomenika na osrednjem trgu v Piranu se ne da zgrešiti. Postavili so ga meščani Pirana leta 1896, ustvaril ga je beneški kipar Antonio Dal Zotta. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Piranu so pretekli teden zaznamovali 332. obletnico od rojstva skladatelja Giuseppeja Tartinija. V okviru obletnice so partnerji novega projekta Tartini Bis javnosti prvič predstavili projekt, ki si bo prizadeval nadaljevati vizijo in ohranjati kulturno dediščino glasbenega mojstra. Projekt predvideva digitalizacijo Tartinijeve zapuščine in njegovih privržencev, ki bo še dodatno obogatila že obširno zbirko glasbenih, znanstvenih in zgodovinskih zapisov, so sporočili iz občine Piran. Po napovedih bo Tartini Bis prinesel tudi ustanovitev čezmejnega mladinskega orkestra, širitev kulturno-turistične poti Tartini & Friends in cikel glasbenih dogodkov.

Sorodna novica Ali je bil Tartini sploh Slovenec?

Tartini z mednarodno glasbeno šolo že utelešal evropski duh
V Piranu rojeni violinist, skladatelj, glasbeni pedagog in učenjak je že kot mladi nadarjeni glasbenik že kmalu oblikoval Šolo narodov za violiniste z vseh koncev Evrope. Zaradi odtegnitve očetove pomoči, ki si je želel, da se izšola za duhovnika, se je Tartini zatekel k poučevanju mladih talentov. Kot je na ponedeljkovi prireditvi dejal Stane Baluh iz Urada vlade za narodnosti, je Tartini že takrat utelešal evropski duh.

Piranski župan Andrej Korenika je dejal, da so združili moči z izjemnimi parterji, ki so se že v preteklosti izkazali za odlične poznavalce in skrbnike Tartinijeve dediščine. Občina mora po njegovih besedah skrbeti, da se spomin na Giuseppeja Tartinija ohrani, širi in bogati. Na ta način tudi gradi kulturno-turistični most na čezmejnem območju, je še dejal.

Obletnico so zaznamovali še z delavnico in ponatisom Glasbenega traktata
Na prireditvi so nekaj Tartinijevih skladb izvedli profesorji in študentje tržaškega konservatorija. 332. obletnico rojstva skladatelja so zaznamovali še s tremi dogodki: v Benetkah je potekala delavnica z naslovom Path Breaking Lab: zakaj in kako delati na Tartiniju, na kateri so sodelovali štirje italijanski muzikologi. V četrtek so predstavili tudi ponatis Tartinijevega Glasbenega traktata na osnovi prave znanosti o harmoniji, gledališče Tartini v Piranu pa je gostilo Venice Baroque Orchestra in violinista Micheala Omana.

Projekt Tartini Bis je del programa Interreg Italija-Slovenija in predstavlja nadaljevanje projekta tARTini. Vodilni partner je Konservatorij za glasbo Giuseppe Tartini iz Trsta. Sodelujejo še Občina Piran, Italijanska unija, Fundacija Luigi Bon iz Vidma, Regijska razvojna agencija Zeleni Kras iz Pivke in Konservatorij za glasbo Benedetto Marcello iz Benetk.