V vojni poškodovano mestno gledališče v Lisičansku v Luganski regiji. Foto: AP
V vojni poškodovano mestno gledališče v Lisičansku v Luganski regiji. Foto: AP

Unesco pomaga ukrajinskim oblastem pri dokumentiranju škode, nastale zaradi vojne kulturne znamenitosti označujejo z značilno modro oznako. Te oznake sporočajo, da so znamenitosti zaščitene v skladu s Haaško konvencijo o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega spopada iz leta 1954, katere podpisnici sta tako Rusija kot Ukrajina.

Največ škode v regijah Harkov in Doneck ter v bližini Kijeva
Od začetka ruske invazije v Ukrajini, ki se je začela 24. februarja, je bilo kljub temu poškodovanih na desetine znamenitosti, od tega tri četrtine v regijah Harkov in Doneck na vzhodu države ter v bližini ukrajinskega glavnega mesta Kijev, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob posodobitvi stanja kulturnih znamenitosti v Ukrajini poudarili pri Unescu.

Na seznamu poškodovanih ali uničenih znamenitosti kulturne in zgodovinske dediščine so tako muzeji kot spomeniki, cerkve in druge verske ustanove ter knjižnice, so sporočili iz Unesca. Dodali so še, da vojna za zdaj še ni prizadela sedmih krajev svetovne kulturne dediščine v Ukrajini, med katerimi sta katedrala sv. Sofije in samostanski kompleks v Kijevu.

Notranjost katedrale sv. Sofije v Kijevu, ki je za zdaj še nepoškodovana. Foto: AP
Notranjost katedrale sv. Sofije v Kijevu, ki je za zdaj še nepoškodovana. Foto: AP

Na začetku aprila so bile številke še bistveno nižje. Unesco je takrat sporočil, da je poškodovanih ali delno uničenih najmanj 53 kulturnih znamenitosti, med katerimi je bilo 29 cerkva, 16 zgodovinskih stavb, štirje muzeji in štirje spomeniki.

Zahteva po izključitvi Rusije iz Unesca
Ukrajina je že zahtevala izključitev Rusije iz Unesca, ta pa je za nedoločen čas preložil srečanje v Kazanu v Rusiji, na katerem naj bi razpravljali o statusu območij svetovne dediščine. Unesco je opozoril, da bi lahko pripadnike ruske vojske ali uradnike, ki bi jih spoznani za krive zavestnega uničevanja ukrajinske dediščine, preganjali po mednarodnem pravu, še navaja AFP.

"Ponavljajoči se napadi na ukrajinske kulturne znamenitosti se morajo nehati. Kulturna dediščina v vseh svojih oblikah ne bi smela biti pod nobenim pogojem tarča napadov," je v izjavi za javnost opozorila Unescova generalna direktorica Audrey Azoulay.