Vatikan. Foto: Reuters
Vatikan. Foto: Reuters

Sloviti muzeji so se po trimesečnem zaprtju med prvim valom covida-19 v Italiji znova odprli 1. junija, a le za omejeno število obiskovalcev.

Vsaj do 3. decembra
Iz Vatikana so v sredo sporočili, da bodo zaprti od četrtka do vsaj 3. decembra, poroča Reuters. V osnutku odloka naj bi Italija danes sprejela strožje ukrepe, vključno z nočno policijsko uro po vsej državi in ​​zaprtjem muzejev in galerij.

Sorodna novica Z junijem znova vabijo Vatikanski muzeji, nekatere rimske znamenitosti že odprte

V sredo zjutraj so mašo papeža Frančiška premaknili nazaj v zaprte prostore in jo izvedli le virtualno. Tako so se odločili, potem ko je bil prejšnji mesec eden izmed udeležencev potrjeno okužen z novim koronavirusom.

Poziv k upoštevanju ukrepov
Papež je v svoji zasebni knjižnici, kjer mu je asistirala le peščica duhovnikov, pozval ljudi, naj upoštevajo ukrepe, ki so jih priporočili državni organi in zdravstveni strokovnjaki, še poroča Reuters.

Ustanovil jih je papež Julij II. leta 1506
Vatikanski muzeji se poleg svojih kiparskih in slikarskih zbirk ponašajo z znamenito Sikstinsko kapelo s poslikavami italijanskega renesančnega umetnika Michelangela in Rafaelovimi stancami, ki jih je poslikal torej še en velikan italijanske renesanse.

V muzejih je shranjenih okoli 70.000 del, na ogled jih je okoli 20.000. Ustanovil jih je papež Julij II. leta 1506, za javnost pa so jih odprli leta 1771. V tem muzejskem kompleksu so imeli na letni ravni približno pet milijonov obiskov.