Na njih je mogoče videti tudi nekaj stavb, ki so nekdaj pomembno sooblikovale podobo Velenja. Foto: Muzej Velenje
Na njih je mogoče videti tudi nekaj stavb, ki so nekdaj pomembno sooblikovale podobo Velenja. Foto: Muzej Velenje

Razstava je na ogled v vitrinah Podjetniškega centra Standard v Velenju. Pripravil jo je Muzej Velenje, so sporočili z velenjske občine.

V Muzeju Velenje letos posebno pozornost namenjajo proučevanju in predstavljanju Velenjskega gradu in njegove zgodovine, saj je 14. maja letos minilo 750 let od dne, ko so na gradu Kunšperk spisali listino, v kateri je bil prvič posredno omenjen grad Velenje.

Velike prostorske in družbene spremembe
Na ogled so javnosti manj znane fotografije iz muzejskega arhiva, katerih stična točka je pogled na Velenjski grad. Ta je s svojo mogočno podobo neke vrste nemi spremljevalec in opazovalec dogajanja pod njim. Izbrane fotografije gledalca namreč opozorijo tudi na velike prostorske in družbene spremembe, ki jih je bilo v zadnjih desetletjih deležno mlado mesto pod starim gradom.

Foto: Muzej Velenje
Foto: Muzej Velenje

Fotografije, ki so nastale v 50., 60., 70. in 80. letih preteklega stoletja, pripovedujejo zgodbo o tem, kako so takrat Velenjčani in Velenjčanke tudi z udarniškim delom uresničevali ambiciozne načrte snovalcev novega, modernega Velenja.

Na njih je tako videti tudi nekaj stavb, ki so nekdaj pomembno sooblikovale podobo Velenja, a so se morale umakniti hitro rastočemu mestu, so pa še vedno žive v spominu starejših občanov.