"To je stolp, zgrajen v 21. stoletju, a hoče dajati vtis, da je iz 19. stoletja. Malce se poigrava z zgodovino in ni vizualno transparenten," opozarja vodilna ameriška medievalistka. Foto: EPA
Sorodna novica Zlati petelin se na vrh Notre-Dame vrača kot simbolični feniks, rojen iz pepela

Stolp, ki ga kronata križ in zlati petelin s simboličnim pomenom, od tega tedna naprej že kuka iz gozda zidarskih odrov, ki še vedno obdajajo večino katedrale.

Obnova katedrale Notre-Dame bo po trenutni časovnici uradno končana 8. decembra: vrata bo prvič odprla dobrih pet let po tem, ko je požar hudo poškodoval predvsem njeno streho. Še vedno ni popolnoma jasno, kaj je bil vzrok požara, preiskava pa je pokazala, da je šlo verjetno za kratek stik elektrike med obnovitvenimi deli.

Napredek del je na družbenih omrežjih pozdravil tudi predsednik Emmanuel Macron, ki je zapisal: "Znova se je pojavila na nebu! Francoski ponos."

Zgodovinarka Jennifer Feltman z Univerze v Alabami je za The Washington Post komentirala, da je razkritje "izjemno". "Ogromno naporov je terjalo, da so prišli do te točke obnove."

Sorodna novica "To je vandalizem": Francozi s peticijo proti menjavi vitrajev v Notre-Dame

Razkritje vrha stolpa je tudi epilog burne debate, kako sloviti spomenik sploh restavrirati. Del umetnostnozgodovinske stroke je zagovarjal stališče, da je zvesta rekonstrukcija stolpa iz 19. stoletja neizogiben korak gradbenih del. Drugi so opozarjali, da ponavljanje zgodovine pomeni, da sebe in senzibiliteto 21. stoletja izpišemo iz enačbe.

Bi bila "sodobna prenova" res barbarski poseg?
Gradnja Notre-Dame se je začela leta 1163, a cerkev ni veljala za dokončano vse do leta 1345; še po tem je sledilo več dograjevanj in popravkov. Vsaka doba je dodajala elemente in popravke v slogu svojega časa; če bi se torej rekonstrukcije danes lotili v "srednjeveškem duhu", bi katedralo obnovili v sodobnem slogu, opozarja Meredith Cohen, strokovnjakinja za srednjeveško arhitekturo z univerze UCLA. "To je stolp, zgrajen v 21. stoletju, a hoče dajati vtis, da je iz 19. stoletja. Malce se poigrava z zgodovino in ni vizualno transparenten," je njeno mnenje.

Nova konstrukcija je kljub temu zvesta poustvaritev nekdanje katedrale. Spletna stran neprofitne organizacije Prijatelji Notre-Dame, ki zbira denar za obnovo, stolp opiše kot "po videzu, uporabljenih materialih in metodah gradnje" enak prejšnjemu. Izjema je zlati petelin, ki je zdaj upodobljen kot feniks z gorečimi krili; zasnoval ga je vodja obnove Philippe Villeneuve.

Originalni stolp katedrale, ki je bil postavljen okrog leta 1250, so v 17. stoletju uporabljali za zvonik. V 18. stoletju so ga odstranili, ker je grozilo, da se bo celotna konstrukcija od sledov zoba časa sesedla. Katedrala je bila nato več desetletij brez stolpa. Novega je v 19. stoletju oblikoval francoski arhitekt Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, njegov stolp se je ohranil vse do usodnega požara pred petimi leti.