Prav to je po njenih besedah razlog za izbor letošnje osrednje teme Dnevov dediščine evropskih pokopališč, ki bodo potekali od petka do 4. junija. V sklopu projekta bodo danes ob spomeniku miru na pobreškem pokopališču posadili drevo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Letošnjo temo so poimenovali Well-being in zeleni izzivi pokopališč. Kot je povedala Pliberšek, pokopališča niso le kraji, kjer ohranjamo spomin na naše najdražje, ampak so tudi zeleni prostori, oblikovani s premišljenimi zasaditvami, ki omogočajo prijetno in sproščujoče doživetje.

Dneve pripravlja Združenje evropsko pomembnih pokopališč (ASCE), največja organizacija, ki ohranja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope.

Lahko postanejo tudi privlačne turistične točke
V tem mandatu ga vodi Pliberšek, sicer direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, ki si prizadeva, da bi pokopališčem po vsej Evropi omogočili, da postanejo zanimivi prireditveni prostori, namenjeni vodenim ogledom, razstavam in drugim dogodkom. S tem želijo, da bi lokalno prebivalstvo in obiskovalci pokopališča prepoznali kot pomembno dediščino mest, ki lahko postanejo privlačne turistične točke.

Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

V Mariboru bodo kot predsedujoči član združenja dogajanje začeli s posebnim dogodkom, imenovanim Drevo miru, v sklopu katerega bodo člani ASCE-ja s posaditvami dreves na pokopališčih in spomeniki opozarjali na pomen miru v življenju. Prvo drevo bodo dopoldne posadili na pobreškem pokopališču ob spomeniku miru, v prihodnje pa bodo ob različnih priložnostih drevesa miru posajena tudi po drugih evropskih pokopališčih.

Sorodna novica V najvišjem navpičnem pokopališču na svetu tudi sobe za počitek, ribnik in kletka s ptiči

Ob osrednjem dogodku bodo v Mariboru pripravili še kulturni dan učencev OŠ Toneta Čufarja Maribor, na katerem bodo ti spoznavali pokopališče kot prostor za raziskovanje zgodovine in dediščine mesta, od danes do sobote pa bo na ogled razstava žalne floristike, ki bo prikazovala izjemno lepoto in pomen cvetja na pokopališčih.

Zelena pokopališča niso popolna novost
Obiskovalcem bodo omogočili tudi ogled poti po pokopališču s pomočjo novih vodičev v brezplačni aplikaciji, ki si jo obiskovalci lahko naložijo na pametni telefon. Popeljala jih bo po različnih poteh pokopališča Pobrežje, pri čemer bodo spoznavali zgodovinske spomenike, pomembne osebnosti, športne in zdravniške legende ali vojaške zgodbe.

Zelena pokopališča sicer niso popolna novost. Pri Pogrebnem podjetju Maribor si z različnimi oblikami ozelenitev prizadevajo, da jih obarvajo z zeleno noto. Dobravsko pokopališče že sicer zaradi svoje umeščenosti nudi prostor, bogat z zeleno zasaditvijo.

V sodelovanju s Hortikulturnim društvom Maribor so v minulih dneh ob ograji dodatno zasadili 40 grmovnic vrste japonska medvejka, še 100 pa na dveh lokacijah pokopališča Pobrežje.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gre za nadaljevanje že lani začete dobre prakse zasaditve paše za čebele in druge opraševalce. Hkrati pripravljajo projekt zelenih otočkov na pokopališčih, s katerimi bodo na obeh mariborskih pokopališčih nadgradili priložnost za dobro in umirjeno počutje obiskovalcev.