Will Sideri je na razprodaji v ameriški zvezni državi Main naletel na uokvirjen dokument, ki je visel na steni. Besedilo dokumenta je bilo izpisano z dovršeno pisavo v latinščini, besedilo pa je pospremljeno z glasbenimi notami in zlatimi ornamenti. Na nalepki je pisalo 1285 AD. Glede na znanje, ki ga je Sideri pridobil na predavanju o rokopisih na kolidžu Colby, je bil dokument po njegovih besedah videti naravnost srednjeveški, piše Associated Press (AP).

700 let stara stran iz Beauvaiškega misala, kupljena za pičlih 75 dolarjev. Foto: AP
700 let stara stran iz Beauvaiškega misala, kupljena za pičlih 75 dolarjev. Foto: AP

Strokovnjaki so nato potrdili, da gre za pergament iz Beauvaiškega misala, ki so ga uporabljali v francoski katedrali v Beauvaisu, in datira v pozno 13. stoletje. Uporabljali so ga pred približno 700 leti pri rimskokatoliškem bogoslužju. Eden od teh strokovnjakov za rokopise je dejal, da bi lahko bil dokument, o katerem je prvi poročal Maine Monitor, vreden celo 10.000 dolarjev.

Sideri je namreč po nakupu tega izstopajočega rokopisa stopil v stik s svojim nekdanjim profesorjem na kolidžu Colby. Profesor je dejansko poznal ta dokument, saj v fakultetni zbirki hranijo še eno stran iz Beauvaiškega misala oziroma mašne knjige. Profesor se je nato obrnil na še enega akademika, ki je raziskal dokument in kaj kmalu so potrdili njegovo pristnost.

Po celotnih ZDA razpršene strani Beauvaiškega misala
Pergament je bil del molitvenika in duhovniške liturgije, je povedala Lisa Fagin Davis, izvršna direktorica Ameriške srednjeveške akademije in profesorica na študiju rokopisov na Univerzi Simmons v Bostonu. Po njenih besedah je bil celoten misal nekoč v lasti časopisnega založnika Williama Randolpha Hearsta, preden so ga prodali v 40. letih minulega stoletja in je bil – na veliko presenečenje današnjih akademikov – razdeljen na posamezne strani. A gre za prakso, ki je bila pogosta v začetku 20. stoletja. "Na tisoče edinstvenih rokopisov je bilo uničenih in raztresenih na ta način," je dejala Lisa Fagin Davis. Strokovnjakinja je tudi skrbno raziskala dotični misal in izsledila več kot 100 posameznih strani po vsej državi. Celotni misal je v izvorni obliki obsegal 309 strani.

"Nisem ga kupil v pričakovanju, da ga bom prodal"
Prav stran, ki jo je kupil Sideri, je še posebej zanimiva za znanstvenike. Velja za zaklad tako zaradi starosti kot zaradi stanja, ki je veliko boljše od druge strani v zbirki kolidža Colby, je povedala Megan Cook, Siderijeva nekdanja profesorica, ki poučuje srednjeveško književnost na tem kolidžu. Po besedah Lise Fagin Davis ​​je pergament vreden več kot 10.000 dolarjev, a ga Sideri nima namena prodati. Za AP je povedal, da mu je všeč zgodovina in lepota pergamenta ter tudi zgodba o tem, kako je naletel nanj. "Nisem ga kupil v pričakovanju, da ga bom prodal," je še dodal.