Sedež korporacije Rio Tinto. Foto: EPA
Sedež korporacije Rio Tinto. Foto: EPA

Thompson, ki je drugemu največjemu rudarskemu podjetju na svetu predsedoval od leta 2018, je upravnemu odboru dejal, da ne bo zahteval ponovne izvolitve leta 2022, poroča CNN.

Angleško-avstralsko podjetje se je zaradi uničenja aboriginskega svetega območja spopadalo z vse večjim nasprotovanjem vlagateljev. Odstopi se od tedaj vrstijo. Pred tem je že odstopil izvršni direktor Jean-Sebastien Jacques, za njim pa še vodja glavnega oddelka za železovo rudo Chris Salisbury in vodja korporativnih odnosov Simone Niven. V začetku leta je izvršni direktor postal prejšnji finančni direktor Jakob Stausholm. Jacques pa je kljub odstopu leta 2020 še vedno prejel približno 18,6 milijona dolarjev plač in dolgoročnih spodbud.

Sorodna novica Uničenje 46.000 let starega aboriginskega območja odpihnilo vodje rudarske korporacije

"Očitna kršitev naših vrednot kot podjetja"
"Kot predsednik sem na koncu sam odgovoren za napake, ki so privedle do tega tragičnega dogodka,"
je dejal Thompson v odstopni izjavi. "Tragični dogodki v soteski Juukan so zame izvor žalosti in globokega obžalovanja, pa tudi očitna kršitev naših vrednot kot podjetja." Novi izvršni direktor Ria Tinta se zavezuje k ponovni vzpostavitvi zaupanja po uničenju 46.000 let starega aboriginskega območja. Zavezuje se, da bo po uničenju območja "obnovil zaupanje".

Odbor je dejal, da je sprejel odločitev Thompsona in bo iskal njegovega naslednika. Delnice v Rio Tinto (RIO) pa so v sredo v Sydneyju že zrasle za 1,8 odstotka.

Napoved Thompsona prihaja skoraj eno leto po uničujočem incidentu 24. maja, ko so v Rio Tintu zagnali preiskavo odbora zatem, ko so razstrelili aboriginsko sveto območje v soteski Juukan v odročni pokrajini Pilbara v zahodni Avstraliji, da bi razširili rudnik železove rude.

Na začetku lanskega junija so se razmahnili tudi protesti proti korporaciji Rio Tinto. Foto: EPA
Na začetku lanskega junija so se razmahnili tudi protesti proti korporaciji Rio Tinto. Foto: EPA

Jame so imele za Aborigine pomembno arheološko vrednost in globok kulturni pomen. Kulturni pomen soteske Juukan je potrdil arheološki izkop v eni od tamkajšnjih jam, znanih kot skalna zaklonišča. Arheologi pa so prišli do tega spoznanja leto dni po tem, ko je Rio Tinto že pridobil dovoljenje za miniranje na tem območju.

Kost kenguruja kot orodje
Med izkopavanji so našli najstarejši znani primer iz kosti izdelanega orodja v Avstraliji – 28.000 let staro nabrušeno kost kenguruja. Dokopali so se tudi do traku iz pramena spletenih las, ki ga je DNK-test povezal s pripadniki avtohtonega prebivalstva, ki še zmeraj živijo na tem območju.

Rio Tinto je korporacija z dvojnim sedežem v Londonu in Melbournu.  Foto: EPA
Rio Tinto je korporacija z dvojnim sedežem v Londonu in Melbournu. Foto: EPA

Korporacija je sprva zagovarjala miniranje v soteski Juukan, kot ji je bilo odobreno v skladu s sporazumom z vlado iz leta 2013. Toda protesti aboriginskih vodij, ki so povedali, da so bili o načrtovanem razstreljevanju obveščeni šele, ko je bilo že prepozno, da bi ga preprečili, so pripravili Rio Tinto vsaj do tega, da se je javno opravičil.

Nato je avstralski parlament zagnal lastno preiskavo incidenta v soteski Juukan, oblasti v zahodni Avstraliji pa so se lotile pregledovanja zakonov, ki urejajo rudarske dejavnosti v bližini krajev avtohtone dediščine.