Angleško-avstralsko podjetje se je spopadalo z vse večjim nasprotovanjem vlagateljev zaradi uničenja aboriginskega svetega območja v soteski Juukan v odročni pokrajini Pilbara v zahodni Avstraliji. Gre za eno najzgodnejših znanih lokacij, kjer so živeli avstralski avtohtoni prebivalci. Po uničujočem incidentu 24. maja so v Rio Tintu zagnali preiskavo odbora. Posledično je izvršni direktor Jean-Sebastien Jacques odstopil "v medsebojnem dogovoru" skupaj z vodjo glavnega oddelka za železovo rudo Chrisom Salisburyjem in vodjo korporativnih odnosov Simone Niven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakasnelo priznanje napake
"Kar se je zgodilo v Juukanu, je bilo narobe in odločno zagotavljamo, da pri postopkih Rio Tinta nikoli več ne bo prišlo do uničenja dediščine s tako izjemnim arheološkim in kulturnim pomenom," je dejal predsednik korporacije Simon Thompson.

Kulturni pomen soteske Juukan je potrdil arheološki izkop v eni od tamkajšnjih jam, znanih kot skalna zaklonišča. Arheologi pa so prišli do tega spoznanja leto dni po tem, ko je Rio Tinto že pridobil dovoljenje za miniranje na tem območju. Med izkopavanji so našli najstarejši znani primer iz kosti izdelanega orodja v Avstraliji 28.000 let staro nabrušeno kost kenguruja. Dokopali so se tudi do traku iz pramena spletenih las, ki ga je DNK-test povezal s pripadniki avtohtonega prebivalstva, ki še zmeraj živijo na tem območju.

Protesti na začetku junija, ki jih je vodil Robert Eggington. Foto: EPA
Protesti na začetku junija, ki jih je vodil Robert Eggington. Foto: EPA

Notranji pregled podjetja avgusta je ugotovil, da je bila "vrsta odločitev, dejanj in opustitev v daljšem časovnem obdobju" pred odločitvijo, da se nadaljuje razstreljevanje soteske Juukan, kljub zaskrbljenosti zaradi usode svetega območja aboriginov. Prvotni odziv družbe je bilo odvzetje milijonov dolarjev bonusov navedeni trojici. Toda delničarji in nadzorni odbor so potezo označili za nezadostno in pozvali k "padanju glav".

"Pridružiti se morate 21. stoletju"
Svet za preverjanje lastninskih pravic v Avstraliji (National Native Title Council), ki zastopa avtohtone lastnike zemljišč, je pozdravil tako imenovano razrešitev direktorjev Rio Tinta, vendar je dodal tudi, da so takšne menjave osebja "zgolj ključni prvi korak". "Upamo, da bo to poslalo močno sporočilo celotnemu rudarskemu sektorju: pridružiti se morate 21. stoletju in začeti resno jemati svoje okoljsko, družbeno in korporativno upravljanje," je dejal izvršni direktor tega sveta Jamie Lowe.

Jean-Sebastien Jacques, ki je bil predsednik uprave od leta 2016, bo na tem mestu ostal, dokler ne najdejo njegovega naslednika oziroma najdlje do 31. marca prihodnjega leta. Chris Salisbury in Simone Nivenkar pa bosta družbo zapustila 31. decembra. Predsednik Rio Tinta Simon Thompson je ob napovedi njihovega odhoda dejal, da bodo vsem trem direktorjem v skladu s pogodbami izplačali nerazkrite "ločitvene pogoje", kar je povečalo spekter pomenljivih izplačil, kar je seveda razburilo vlagatelje.

"V resnici gre za dve katastrofi"
"Podrobno si bomo ogledali dogovore o ločitvi, pri čemer pričakujemo, da noben odhod ne bo (kateremu od trojice, op. n.) prinesel nepričakovanih dobičkov,
" je dejala Louise Davidson, izvršna direktorica avstralskega sveta pokojninskih vlagateljev. Avstralski center za družbeno odgovornost je izrazil zaskrbljenost nad tem, koliko časa si je Rio Tinto privoščil za ukrepanje. "V resnici gre za dve katastrofi: prva vključuje tragično uničenje soteske Juukan v maju; druga je neiskreno neugodje uprave in višjega vodstva Rio Tinta v zadnjih mesecih," je po pisanju AFP-ja dejal svetovalec te družbe James Fitzgerald.

Velika razdalja med korporacijo in skupnostjo
Korporacija je sprva zagovarjala miniranje v soteski Juukan, kot ji je bilo odobreno v skladu s sporazumom z vlado iz leta 2013. Toda protesti aboriginskih vodij, ki so povedali, da so bili o načrtovanem razstreljevanju obveščeni šele, ko je bilo že prepozno, da bi ga preprečili, so pripravili Rio Tinto vsaj do tega, da se je javno opravičil. Nato je avstralski parlament zagnal lastno preiskavo incidenta v soteski Juukan, oblasti v zahodni Avstraliji pa so se lotile pregledovanja zakonov, ki urejajo rudarske dejavnosti v bližini krajev avtohtone dediščine.

Kot je dejal zahodnoavstralski blagajnik in minister za zunanje zadeve Ben Wyatt, sicer aborigin, je Rio Tinto z dvojnim sedežem v Londonu in Melbournu dovolil, da se je vzpostavila "velika razdalja" med vodstvom korporacije in regijo Pilbara, kjer "ustvarijo 75 odstotkov svojega zaslužka". V izjavi za javno radiotelevizijo je dodal še: "V tem odboru ni nikogar, ki bi resnično razumel aboriginske skupine, ki imajo v lasti zemljo, na kateri delujejo. Po mojem mnenju to kriči po tveganju in naravnost osupel sem, da ni bilo urejeno že v preteklih letih."