V nemški prestolnici so akcijo naslovili Berlin zdaj!, direktor berlinskega Mestnega muzeja Paul Spies pa je o njej povedal: "Ocenjujem, da je to, kar se nam je zgodilo, zelo hudo. Je zgodovina, ki se piše zdaj." Kot zgodovinski muzej seveda spremljajo, kako se mesto spreminja, je dodal Spies za nemško tiskovno agencijo DPA.

Zgodovinski muzej ne more mimo trenutnega stanja
V muzeju tako niso mogli mimo vprašanja, kaj ta situacija pomeni za njihovo zbirko. "Kaj lahko v muzeju zberemo o tem zgodovinskem trenutku, kaj od tega moramo ohraniti, katere zgodbe moramo ohraniti," je še dejal direktor berlinskega muzeja. Aktualni dogodki bodo imeli po njegovem mnenju dolgoročne posledice in bodo za sabo potegnili ustrezne spremembe.

Nato je Spies poudaril še, da smo soočeni z velikimi spremembami, novosti pa so zelo jasno zaznavne, kar želijo v muzeju na neki način zaznamovati za prihodnje generacije. Zbirali bodo fotografije, zgodbe in predmete, vendar njihov cilj ni čim hitrejša predstavitev teh predmetov. "Mislim, da se ljudje po koncu krize ne bodo želeli takoj znova ukvarjati s koronavirusom na razstavi," je povedal Spis in dodal, da bo seveda potrebnega nekaj časa. Po njegovih besedah so tudi druga pomembna obdobja in dogodki v zgodovini mesta s predmeti dobro zastopani v njihovi zbirki, denimo padec Berlinskega zidu.

"Tudi ob terorističnem napadu na Breitscheidplatz leta 2016 smo razmišljali, katere od predmetov, ki so jih tam postavili v znak žalovanja, bi obdržali," je dejal direktor berlinskega Mestnega muzeja Paul Spies. Foto: EPA

Trojica dunajskih projektov
Korona na Dunaju: zbiranje za mestno zgodovino pa je naslov projekta Muzeja Dunaj, kjer po elektronski pošti zbirajo fotografije predmetov, ki ljudi v novem položaju spremljajo v njihovem vsakdanu. Izbrane fotografije bo muzej vključil v zbirko mesta Dunaj.

V avstrijski nacionalni knjižnici so se odločili za zbiranje avstrijskih s koronavirusom povezanih spletnih strani, iz katerih sestavljajo arhiv za prihodnost. Do zdaj so zbrali več kot 1500 strani in ves čas dodajajo nove, so sporočili iz Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Arhitekturni center Dunaj pa beleži spremembe v bivanjskem položaju meščank in meščanov, ko je njihov dom postal tudi šola, pisarna, fitnes center ali virtualno plesišče, zato zbirajo fotografije, miselne vzorce in tlorise dunajskih domov.