Razstava je bila načrtovana lani, ko je Velenjski grad praznoval 750 let, a je zaradi sprememb programa v povezavi z epidemiološkimi razmerami izvedbo doživela šele zdaj.

Foto: Velenjski grad
Foto: Velenjski grad

"Osetič se skorajda sleherni dan odpravi na sprehod do partizanskih grobov, ki ležijo nedaleč od njegovega doma. Nekega dne, pozimi leta 2008, je – ko je bilo drevje golo – z enega od vrhov na poti prvič opazil, da je tudi od tam videti Velenjski grad, sicer znamenito velenjsko veduto in pravo prostorsko ikono," so opisali pri Velenjskem gradu.

Kot še razlagajo, ga je prizor tako prevzel, da se je odločil, da začne zbirati tudi predmete, na katerih je upodobljen Velenjski grad.

Tokrat sta na ogled tudi patiniran mavčni relief z upodobitvijo Velenjskega gradu s parkom in zapisom imena gradu v nemškem jeziku in emajlirana stenska ura z motivom Velenjskega gradu, izdelana v podjetju Dekor Zagreb, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja izdelalo serijo emajliranih ur z upodobitvami različnih znamenitosti z območja takratne Jugoslavije.

Foto: Velenjski grad
Foto: Velenjski grad

Na ogled so tudi grafika Velenjskega gradu Jožeta Žlausa, ki je verjetno nastala v prvi polovici 80. let prejšnjega stoletja, akvarel gradu Jožeta Svetine iz leta 1984, akril gradu na lesonitni plošči Iva Kolarja iz leta 2006, kolorirana suha igla oz. jedkanica Carla Reicherta iz sredine 19. stoletja, fotografija Volbenka Pajka Velenjski grad pozimi, akvarel Danice Bem Gala, olje na platnu neznanega avtorja, ki je domnevno nastalo v prvi polovici 20. stoletja, in kolorirana risba Velenjski grad slikarja Rada Jeriča.

Janez Osetič se z zbirateljstvom ukvarja že dve desetletji. Je reden gost bolšjih sejmov v Mariboru, Velenju, Celju, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Črni na Koroškem in Šempetru pri Novi Gorici. Zbira knjige, razglednice, fotografije, vojaške uniforme, medalje in oznake, sodobna in sakralna likovna dela ter etnološke predmete. Leta 2015 je prejel priznanje krajevne skupnosti Vinska Gora za ohranjanje kulturne dediščine.