Pripadnika karabinjerske enote, specializirane za varstvo kulturne dediščine, med delom vrnjenih dragocenosti. Foto: EPA
Pripadnika karabinjerske enote, specializirane za varstvo kulturne dediščine, med delom vrnjenih dragocenosti. Foto: EPA

Med dragocenostmi, ki so jih javnosti predstavili v torek, so med drugim starodavni bronasti kipi, srebrni in zlati kovanci, mozaiki in rokopisi. To je bila še zadnja od predstavitev sadov desetletij trajajočega italijanskega prizadevanja za vrnitev starin, ki so jih z italijanskega ozemlja naropali oziroma odtujili roparji grobnic, t. i. tombaroli. Ti so jih nato prodali trgovcem s starinami, ki pogosto ponaredijo podatke o poreklu, da lahko na ta način plen preprodajo premožnim kupcem, dražbenim hišam ali muzejem, piše Associated Press (AP).

Na predstavitvi vrnjenih dragocenosti so bili prisotni tudi ameriški veleposlanik v Italiji Jack Markell, vodja enote za trgovino s starinami okrožnega državnega tožilstva v New Yorku Matthew Bogdanos, člani oddelka za preiskave domovinske varnosti ZDA ter vodstvo italijanskega ministrstva za kulturo in enota karabinjerjev za varstvo kulturne dediščine (Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale – TPC).

Sorodna novica Evropsko sodišče potrdilo pravico Italije do zasega starodavnega kipa iz muzeja v ZDA

Po besedah Markella se je Washington zavezal k vrnitvi nakradenega plena, "kamor sodi", v znak spoštovanja do Italije ter njene kulturne in umetniške dediščine. "Zavedamo se, da varovanje te zgodovine zahteva previdnost in pazljivost, in zato počnemo, kar počnemo," je dejal in dodal, da ZDA pozorno spremljajo zadnjo tarčo trgovcev z umetninami – Ukrajino.

Usoda Zmagovalne mladosti še zmeraj nejasna
A med Italiji vrnjenimi zadnjimi artefakti ni starogrškega kipa, znanega kot Zmagovalna mladost. Na bronasto stvaritev, ki izvira iz obdobja med letoma 300 in 100 pr. n. št., so leta 1964 naleteli italijanski ribiči. Nekaj let pozneje ga je za 3,7 milijona evrov kupil naftni mogotec in ustanovitelj znamenitega losangeleškega muzeja J. Paul Getty. Kip je bil predmet večdesetletne sodne bitke med Italijo in muzejem.

V začetku tega meseca pa je Evropsko sodišče za človekove pravice odločno podprlo pravico Italije do zasega kipa in ponovno potrdilo, da je bil nezakonito izvožen iz Italije. A Bogdanos in uradniki domovinske varnosti na včerajšnji predstavitvi niso želeli komentirati, ali in kdaj bi ga lahko vrnili, saj je po njihovih besedah to del tekoče preiskave.

Med vrnjenimi artefakti je tudi več glav, izdelanih iz brona in drugih materialov. Foto: EPA
Med vrnjenimi artefakti je tudi več glav, izdelanih iz brona in drugih materialov. Foto: EPA

Veliko dragocenosti se je vrnilo iz Metropolitanskega muzeja
Med najdragocenejšimi predmeti, ki so jih predstavili, je denimo srebrnik z otoka Naksos iz 4. stoletja, na katerem je upodobljen bog vina Dionizij. Kovanec je bil pred letom 2013 pridobljen z nezakonitim izkopavanjem na Siciliji in pretihotapljen v Združeno kraljestvo. Bogdanos je povedal, da so nato ta srebrnik, ki je bil naprodaj za dobrih 460.000 evrov, lani odkrili v New Yorku kot del preiskave znanega britanskega trgovca s kovanci.

Dodal je še, da so bili drugi vrnjeni predmeti prišli iz newyorškega Metropolitanskega muzeja umetnosti in od nekaterih dobro znanih newyorških filantropov, ki so darovali artefakte zbirkam tega muzeja, a se je zanje nato izkazalo, da so bili ukradeni.

Med vrnjenimi artefakti, ki segajo od 9. stoletja pr. n. št. do 2. stoletja, so tudi bronasta figura v naravni velikosti, več bronastih glav in etruščanskih vaz. Drugi predmeti, vključno z oljnimi slikami iz 16. in 19. stoletja, so bili ukradeni iz italijanskih muzejev, verskih ustanov in zasebnih domov v dobro dokumentiranih tatvinah, je po pisanju AP-ja povedal predstavnik enote karabinjerjev, specializirane za varstvo kulturne dediščine.