Foto: Reuters
Foto: Reuters

UNOSAT s sedežem v Ženevi in ​​UNESCO, izobraževalna, znanstvena in kulturna agencija s sedežem v Parizu, sta v sredo objavila, da pripravljata zbirko podatkov kulturnih točk, na katerih primerjajo slike "pred in po", ki so jih kupili od zasebnih satelitskih podjetij. Uporabili jih bodo za obveščanje strokovnjakov v prvi fazi in sčasoma širše javnosti o opustošenju dediščine Ukrajine.

"Za nas je pomembno, da dokumentiramo škodo, pa tudi, da se prepričamo, da imamo na voljo informacije pred okrevanjem," je dejala Krista Pikkat, ki vodi oddelek za kulturo in nujne primere pri Unescu. "Pravzaprav smo ugotovili, da moramo to bogastvo informacij postaviti na platformo za naše strokovnjake, da bomo lahko spremljali situacijo."

Sorodna novica "Želimo, da mednarodna umetniška skupnost ve, da mnogi v Rusiji podpiramo Ukrajino"

Medtem ko je bilo od srede na seznamu približno 205 območij, ni bilo prizadeto nobeno od sedmih ukrajinskih Unescovih "območij svetovne dediščine" – seznam nekaterih največjih kulturnih artefaktov in dediščine na svetu, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Sorodna novica Ruske enote ubile ukrajinskega glasbenika, ker je zavrnil sodelovanje na koncertu v Hersonu

Na podlagi sistemov, ki se že uporabljajo na območjih, kot je Sirija, katere vojna je opustošila zgodovinska mesta, spomenike in artefakte, so pri Unescu dejali, da najprej sledi opozorilom ukrajinskega ministrstva za kulturo o škodi na kulturnih mestih. Nato te ugotovitve navzkrižno preveri z družbenimi omrežji in drugimi viri, nato pa – če je upravičeno – pozove UNOSAT, da poskusi pridobiti ustrezne satelitske slike.

Vreme, in sicer oblačnost, lahko ovira njihove napore, opominja AP. Mesta s preverjeno škodo so narisana na digitalnem zemljevidu – z navideznimi rdečimi žebljički – in vključena v bazo podatkov, po kateri je mogoče iskati, da bi strokovnjakom pomagali izslediti opustošenje.

Kulturni strokovnjaki iz Unesca in njihovi sodelavci si obenem prizadevajo tudi obiskati kraje, da bi si jih ogledali iz prve roke, a je to po pisanju AP-ja pogosto težka, če ne nemogoča naloga na vojnem območju. Na seznamu prizadetih lokacij je sicer mogoče najti 88 verskih lokacij, 15 muzejev, 76 zgodovinsko ali umetniško relevantnih zgradb, 18 spomenikov in 10 knjižnic.

Območja, kot so Mariupolj na jugu, regija okoli prestolnice Kijev in vzhodna regija Doneck, so bila ob predstavitvi zbirke podatkov v sredo posejana z rdečimi pikami, še poudarjajo.