Vila na Rafutu se ponaša z neoislamskim slogom. Foto: RTV Slovenija
Vila na Rafutu se ponaša z neoislamskim slogom. Foto: RTV Slovenija

To pomeni predvsem, da je končno nastopil čas za njeno obnovo, saj je vila zadnja leta propadala. Denar za obnovo bo novogoriška občina dobila iz evropskih skladov. Kot so danes sporočili z novogoriške občine, sta tako ministrstvo kot novogoriški župan Klemen Miklavič pogodbo o prenosu stavbne pravice že podpisala.

Anton Laščak (1856–1946). Foto: Wikipedia
Anton Laščak (1856–1946). Foto: Wikipedia

Začetek obnove v drugi polovici prihodnjega leta
Ministrstvo je, potem ko leta niso našli ne investitorja in ne vsebin, tako omogočilo, da jo novogoriška občina obnovi in vanjo umesti ustrezne vsebine.

Mestna občina bo za obnovo Laščakove vile na Rafutu nad Novo Gorico pridobila dva milijona evrov iz sredstev za celostne teritorialne naložbe (CTN), obnovo pa naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta. S pogodbo na območju vile in parka je mestna občina dobila pravico graditi, ju obnavljati, revitalizirati in upravljati. Polovica parka je že zdaj v lasti novogoriške občine.

Vilo na Rafutu (Pristavi) je za svoj dom zgradil Anton Laščak, arhitekt po rodu iz Ročinja, ki je izumil tako imenovani neoislamski slog ter v arabskem svetu konec 19. in začetek 20. stoletja za takratne vladarje načrtoval najmogočnejše in najrazkošnejše palače. Vila je edina svoje vrste v tem delu Evrope, obkroža jo razkošen park. Njen poseben položaj tik ob meji med državama, s pogledom proti Goriškemu gradu in samostanu na Kostanjevici, jo je v burnem 20. stoletju postavil v središče številnih zgodb.

Laščakova vila je razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, park pa za naravno vrednoto državnega pomena. Zato bo pri obnovi in umeščanju vsebin treba upoštevati odloka in predpise s področja ohranjanja kulturne in naravne dediščine.

V iskanju idej za vsebine
Na novogoriški občini zdaj zbirajo ideje, katere vsebine umestiti na območje vile in parka. V preteklosti je bilo predstavljenih že več zamisli, ki pa jih želijo znova preveriti in premisliti. Jasno pa je, da bodo Laščakovo vilo napolnili z javnimi vsebinami, s poudarki na kulturnih stikih med vzhodom in zahodom.

Kot so še dejali na novogoriški občini, želijo, da bi v Laščakovo vilo umestili tudi vsebine, ki jih pripravljajo v programu za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.