S tem se je zaključil več kot desetletje dolg sodni spor glede tega, ali zaklade vrniti Ukrajini ali Rusiji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zbirka artefaktov je prispela v Muzej zgodovinskih zakladov Ukrajine v Kijevu, so sporočili iz muzeja Allard Pierson v Amsterdamu, kjer so bili predmeti leta 2014 na razstavi Krim – zlato in skrivnosti Črnega morja. Razstava se je odprla mesec dni pred rusko priključitvijo polotoka Krim, kar je sprožilo spor glede repatriacije izposojenih dragocenosti. Tako Ukrajina kot štirje krimski muzeji, ki so v Amsterdam posodobili predmete, so te zahtevali nazaj. V amsterdamskem muzeju so se odločili, da jih shranijo, dokler o njihovi usodi ne odloči sodišče.

"Šlo je za poseben primer, ko je kulturna dediščina postala žrtev novih geopolitičnih okoliščin," je v izjavi za javnost dejala direktorica amsterdamskega muzeja Els van der Plas.

Med razstavljenimi deli je bilo več zlatih skitskih predmetov, med drugim omenjena zlata čelada iz masivnega zlata in zlato vratno okrasje iz 2. stoletja. Sklop artefaktov obsega tudi starogrške posode in skulpture, filigranske broške in dragulje, skitsko orožje, pogrebne maske in čelade ter dragocene kitajske lakirane škatle iz dinastije Han.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po več sodbah nižjega sodišča je junija letos nizozemsko vrhovno sodišče te potrdilo in odredilo vrnitev predmetov v Ukrajino in ne Rusijo. Ukrajinski minister za kulturo Rostyslav Karandeev se je zahvalil amsterdamskemu muzeju, da je dragocenosti hranil devet let. Ob tem je poudaril, da predmeti pripadajo Ukrajini, saj je bil Krim v trenutku izposoje ukrajinsko ozemlje in bi jih v primeru, da se vrnejo na Krim, Rusija lahko odvzela.

Potem ko so predmeti prispeli v Kijev, so na Univerzi v Amsterdamu izrazi veselje nad tem, da so vrnjeni legitimnim lastnikom. Vendar štirje krimski muzeji, ki so posodili predmete, vztrajajo, da bi dragocenosti morali vrniti njim, kot je predvidel tudi izvirni dogovor ob izpeljani posoji. "Zbirka pripada Krimu in tam bi moral biti," je po navedbah časnika New York Times predstavnik Kremlja Dmitrij S. Peskov v ponedeljek dejal na novinarski tiskovni konferenci. Glede na navedene podatke v sodnih dokumentih je, kot poroča Times, vrednost artefaktov ocenjena na 1,5 milijona dolarjev.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil sodbo nizozemskega vrhovnega sodišča in na omrežju X zapisal, da "del zaradi očitnih razlogov ni mogoče vrniti Krimu – ne smejo jih dati okupatorju, kradljivcu". Dodal je, da bodo predmeti nekoč ponovno združeni s svojimi izvornimi institucijami na Krimu, ko se polotok znova priključi Ukrajini. "Seveda bo na Krimu, ko bo tam ukrajinska zastava."