Banksyjev grafit na zaporu v Readingu ni pripomogel, da bi stavbo ohranili kot kulturni center, namenjen umetnikom in kulturnikom. Foto: EPA
Banksyjev grafit na zaporu v Readingu ni pripomogel, da bi stavbo ohranili kot kulturni center, namenjen umetnikom in kulturnikom. Foto: EPA

Znamenito 180-letno stavbo v Readingu v Veliki Britaniji, kjer je nekdaj zaporno kazen preživljal Oscar Wilde in ki jo bogati Banskyev grafit, je bila za sedem milijonov funtov prodana neprofitni izobraževalni fundaciji Ziran. Prodaja je bila izvedena po obsežnem postopku zbiranja ponudb in preverjanja, da bi "zagotovili najboljšo vrednost za angleške davkoplačevalce", so sporočili z britanskega ministrstva za pravosodje, ki je vodilo prodajo. Informacije o novem kupcu oziroma neprofitni izobraževalni fundaciji Ziran, katere ustanovitelj in direktor je na Kitajskem rojeni poslovnež, ki živi na Irskem, Channing Bi, so sicer skope.

Sorodna novica Poklon Oscarju Wildu znotraj sten "njegovega" zapora

Bo zapor končal kot izobraževalna institucija z vsaj delnim kulturnim prostorom?
Izobraževalna fundacija Ziran bo zdaj sodelovala z občinskim svetom Readinga glede načrtov uporabe zemljišča. Ministrstvo za pravosodje, ki je sporočilo, da so stavbo prodali, je zapisalo, da so prvotni predlogi fundacije vključevali načrte za "izobraževalni center, ki bi nudil storitve lokalni skupnosti, vključno z muzejem, ki bi opisoval zgodovino zapora, in razstavnim prostorom". Ziran sicer deluje kot dobrodelna neprofitna organizacija, ki sodeluje s fakultetami pri razvoju osnovnošolskih in srednješolskih učnih načrtov ter izobraževalnih storitev, so še sporočili z ministrstva.

Pobuda za umetniški kompleks končno padla v vodo
V zgodovinskem zaporu, znanem kot Reading Gaol, je bil nekoč zaprt Oscar Wilde in ima velik mednarodni ugled. Delovni zapor v Readingu so zgradili leta 1844, toda že desetletje je stavba, zgrajena na območju srednjeveškega samostana v mestu, zaprta in prazna. Leta 2013 je ministrstvo za pravosodje zapor zaprlo, od leta 2019 pa ga je vlada prodajala. Ministrstvo za pravosodje je bilo deležno kritik, ker se postopek vleče že več let, nekateri pa so se zavzemali za zaščito območja in njegovo uporabo za skupnost.

Leta 2020 je stekla pobuda za izgradnjo umetniškega kompleksa z gledališkim prostorom na tem območju, ki jo je podprlo tudi več hollywoodskih ustvarjalcev. Leto pozneje se je tej pobudi pridružil tudi umetnik Banksy, ki je izrazil podporo kreativni uporabi stavbe in na zunanjo steno naslikal zapornika na begu, ki se spušča po zvezanih rjuhah, obteženih s pisalnim strojem. Da bi pomagal zbrati potrebna sredstva, je na prodaj ponudil šablono, ki naj bi bila vredna deset milijonov funtov.