Malce kičaste hišice so za Reading značilne ... redarje pa najdemo povsod po Veliki Britaniji. Foto: EPA
Malce kičaste hišice so za Reading značilne ... redarje pa najdemo povsod po Veliki Britaniji. Foto: EPA
Avtomobil, čigar lastnik verjetno ni bil najbolj srečen.
Mesto se zaradi bližin obeh rek pogosto znajde pod vodo. Foto: EPA
Grob Oscarja Wilda v Parizu
Vasica Dorney bo leta 2012 gostila veslaški del olimpijskih iger. Foto: EPA
Kenneth Branagh
Kenneth Branagh je z življenjem v Readingu očitno zadovoljen. Foto: EPA

Mesto ima skoraj idealno lokacijo, saj je vpeto med glavnim mestom Londonom ter univerzitetnim središčem Oxfordom. Reading se ponaša s številnimi športnimi imeni, še bolj impresiven pa je spisek znanih kulturnih ustvarjalcev, ki so se tu rodili oziroma preživeli lep del svojega življenja.

Začetek že v 8. stoletju
Prvič so kraj omenili v 8. stoletju in je bil označen kot Readingum, kar naj bi pomenilo ''kraj Readdovih ljudi''. Leta 871 so mesto v znameniti bitki pri Readingu osvojili Vikingi. Kmalu je kraj spet prešel v last Anglosasov. Kraj se je po zaslugi železarstva in varjenja piva začel širiti v 18. stoletju. K rasti je prispevala tudi rečna povezava med Londonom in Oxfordom. Na začetku 19. stoletja je v mestu živelo le 9.400 prebivalcev, sto let kasneje pa že 59.000. Mesto je bilo v 20. stoletju najbolj poznano po svojih številnih in priznanih piškotih.

Kljub bližini Oxforda in Londona se mesto ponaša s svojo univerzo. Še več, njihova najstarejša šola je bila ustanovljena že leta 1125, s čimer je deseta najstarejša tovrstna ustanova v Angliji. Omenjena osnovna šola ''deluje'' še danes in je še vedno namenjena izključno fantom.

Dve leti za Austenovo in Wilda
Z izobraževanjem v Readingu je tesno povezana tudi Jane Austen, ki je dve leti (1784–1786) obiskovala osnovno šolo v dekliški šoli v Readingu. Najbolj znana romana priznane britanske pisateljice sta Pristranost in prevzetnost ter Razsodnost in rahločutnost.

Dve leti je v Readingu preživel še en velikan svetovne literature, a ne po svoji želji. Oscar Wilde je namreč med letoma 1895 in 1897 zaradi obtožbe homoseksualnosti preživel v zaporu.

Ker je mesto zraslo ob dveh rekah, ni nič nenavadnega, da je v Readingu kar nekaj veslaških klubov. Neko jezero v bližini mesta se celo imenuje Redgrave-Pinsent. Ime je dobilo po olimpijskih šampionih Stevenu Redgravu in Matthewu Pincentu. Prvi je (kot le eden izmed petih športnikov) osvojil kar pet zlatih olimpijskih medalj na petih različnih olimpijskih igrah. V vasici Dorney, ki je od mesta oddaljena 19 kilometrov, bodo leta 2012 veslaška tekmovanja v okviru olimpijskih iger.

Nogometno prebujenje
Od drugih športov velja omeniti ragbi, ki je v mestu izjemno popularen. V zadnjem času so v Readingu najbolj ponosni na nogometno moštvo, ki je v sezoni 2005/06 premočno slavilo v drugi angleški ligi in bo prihodnjo sezono prvič v svoji 135-letni zgodovini igralo v elitni angleški ligi. Njihov stadion Madejski (ime nosi po predsedniku kluba Johnu Madejskemu) je med najbolj modernimi srednjevelikimi objekti. Zgrajen je bil leta 1998 in sprejme 24.200 obiskovalcev. Poleg nogometnih tekem pogosto gosti glasbene prireditve.

Dolg je tudi seznam znanih glasbenih in filmskih ustvarjalcev, ki živijo oziroma so del življenja prebili v Readingu. Med slavnejše glasbenike uvrščamo Mika Oldfielda (ustvaril je več kot 20 albumov), Liz Mitchell (pevka skupine Boney M) in Johna Sykesa (kitarist skupine Thin Lizzy).

Še bolj impresiven je filmski seznam. V mestu sta se rodila in mladost preživela znani režiser Sam Mendes (Lepota po ameriško) in igralka Kate Winslet, ki se ponaša s štirimi nominacijami za oskarja (med drugim tudi za Titanik). V Readingu živi tudi igralec in režiser Kenneth Branagh (dvojno vlogo je najbolje združil v priredbi Hamleta).

S. J.