Kateri avtor bo letos na Rožniku s kresnicami prižigal kresni ogenj? Foto: MMC RTV SLO
Kateri avtor bo letos na Rožniku s kresnicami prižigal kresni ogenj? Foto: MMC RTV SLO
Goran Vojnović
Lani je kresnika za najboljši roman leta prejel Goran Vojnović za delo Čefurji raus!, po katerem je nastala tudi gledališka predstava. Foto: MMC RTV SLO
Kresnik
Na Rožniku bo že 20. zagorel kresni ogenj, ki ga bo prižgala bakla kresnikovega lavreata. Foto: MMC RTV SLO

Znanih je deset avtorjev, ki so v izboru za jubilejnega kresnika. Nagrada za najboljši slovenski roman namreč ravno letos praznuje 20 let.

Za nagrado, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, so nominirani avtorji Gabriela Babnik, Evald Flisar, Nejc Gazvoda, Borut Golob, Tadej Golob, Milan Kleč, Lojze Kovačič, Matej Kranjc, Andrej E. Skubic in Jani Virk. Deseterico je žirija izbrala med 115 literati, ki jih je prebirala tri mesece.
Evald Flisar se je med nominirance uvrstil s knjigo Opazovalec (Cankarjeva založba), Gabriela Babnik je žirijo navdušila z romanom V visoki travi (Študentska založba), Nejc Gazvoda z delom V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta (Študentska založba), Borut Golob z delom Smreka bukev lipa križ (založba Modrijan), Tadej Golob pa s knjigo Svinjske nogice (Litera.) Med polfinalisti za 20. kresnika so še roman Milana Kleča Snežne krogle (Študentska založba), Requiem za gospo Goršičevo (Litera) Mateja Krajnca, Ljubezen v zraku (Študentska založba) Janija Virka, Zrele reči (Študentska založba) Lojzeta Kovačiča in Lahko (Študentska založba) Andreja E. Skubica.
Dobra dva meseca do tradicionalnega finalnega večera
Naštete romane je izbrala petčlanska žirija v sestavi Vesna Jurca Tadel, Urban Vovk, Miriam Drev in Peter Kolšek, letos prvič pod predsedstvom literarnega zgodovinarja Mirana Hladnika. Do druge polovice maja bodo izbrano deseterico 'oklestili' na finalno peterico, zmagovalca pa bodo že tradicionalno razglasili na kresnem večeru, 23. junija na Rožniku.
Lavreat, ki bo na Rožniku prižgal kresni ogenj, bo s priznanjem prejel tudi ček za 5.000 evrov. Lani je kresnika prejel mladi avtor Goran Vojnović za tudi z nagrado Prešernovega sklada nagrajenim delom Čefurji raus!.
Pregled desetih del, ki so v ožjem izboru:
Evald Flisar: Opazovalec
Gabriela Babnik: V visoki travi
Nejc Gazvoda: V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta
Borut Golob: Smreka bukev lipa križ
Tadej Golob: Svinjske nogice
Milan Kleč: Snežne krogle
Matej Krajnc: Requiem za gospo Goršičevo
Jani Virk: Ljubezen v zraku
Lojze Kovačič: Zrele reči
Andrej E. Skubica: Lahko