Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Kultura - Arhiv

Pogled onkraj slepega zaupanja v sodobno tehnologijo

"Ne menimo, da bi bila rešitev v tem, da izklopimo vso tehnologijo in se preselimo v gozd. Je pa zagotovo na vsakem posamezniku, da čim bolj kritično spremlja dogajanje okoli sebe," pravi Gordan Savičić, eden od avtorjev Manifesta kritičnega inženirstva.

Faraon Tutankamon na turneji: tutmanija se nadaljuje tudi po štirih desetletjih

V okviru svetovne turneje se je te dni za nekaj mesecev v pariškem razstavnem kompleksu Villette ustavila velika razstava o faraonu Tutankamonu. Še pred sobotnim odprtjem so preko spleta prodali 130.000 vstopnic.

Umrla je jezikoslovka Zinka Zorko, neutrudna raziskovalka slovenskih narečij

V 84. letu starosti je v petek umrla Zinka Zorko, doktorica jezikoslovja, zaslužna profesorica Univerze v Mariboru in redna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Z velikih platen v Sombotelu se bo nekaj dni svetlikal slovenski film

V Sombotelu na Madžarskem bodo v sklopu 3 dni slovenskega filma od danes do srede prikazali filme Ivan režiserja Janeza Burgerja, Rudar režiserke Hanne Slak, Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina in kratki film Fountain režiserja Gorana Vojnovića.

Slavja ob 30-letnici padca Berlinskega zidu ne bodo tako brezskrbna kot pred 5 leti

Župniki so stali do 50.000 DEM, inženirji so bili dražji, tudi do 300.000 DEM. Socializem župnikov ni potreboval, inženirje pač. Berlinski zid je preprečeval izseljevanje državljanov, bil pa je tudi vir denarja, torej dejansko eksistenčni pogoj NDR-ja.

Bitnik ali nebitnik, to ni vprašanje: Lawrence Ferlinghetti je dopolnil 100 let in še zmeraj piše

"Če si pretirano odprtih misli, ti bodo izpadli možgani," je nekoč izjavil Lawrence Ferlinghetti, ki ga imajo številni za edinega še živečega pripadnika ameriške bitniške generacije. Danes je dopolnil častitljivih 100 let in objavil avtobiografijo.

Ne bom več luzerka

Nekdo je nekoč rekel, da se ljubezen ne zrcali v velikih, pompoznih dejanjih, pač pa da se prej udejanja v malih, na videz nepomembnih gestah, ki pa izpričujejo globoko predanost in poznavanje tistega, kogar ali kar ljubimo.

Graham Greene

Danes so ljudje tako neuravnovešeni, da se počutijo nesrečne že, če samo enkrat niso srečni.

Knjiga Jordana Petersona umaknjena s polic velikega novozelandskega knjigotržca

Velika veriga knjigarn na Novi Zelandiji je prekinila prodajo knjige 12 pravil za življenje Jordana Petersona, za to potezo so se odločili ob nedavnem terorističnem napadu na dve mošeji v Christchurchu, pri čemer je umrlo 50 ljudi.

Aparati iz bližnje in daljne preteklosti namesto na odpad odromali v muzej

Moški brivnik iz leta 1956, potovalni likalnik iz 60. let 20. stoletja in glasbeni center z gramofonom, kasetofonom in radiem iz leta 1972 so med zanimivejšimi kosi, ki prišli v Pokrajinski muzej Maribor v okviru akcije Stari aparati za prihodnost.

Razblinjeni dvomi: van Gogh je vendarle avtor Vaze z rdečimi makovimi cvetovi

"Danes oznanjamo, da gre nedvomno za van gogha," so te dni sporočili iz muzeja v ameriški zvezni državi Connecticut glede oljne slike Vaza z rdečimi makovimi cvetovi, ki jo hranijo pod svojo streho.

Barve zelenega smaragda Avgusta Ipavca v spomin na žrtve prve svetovne vojne

Na koncertu, ki je posvečen 100. obletnici prve svetovne vojne oz. padlim v septembrskih bitkah leta 1916 na Goriškem in Sveti Gori, bo 90-članski simfonični orkester izvedel simfonično pesnitev Barve zelenega smaragda, ki jo podpisuje Avgust Ipavec.

Mali kralič: slovenski rojaki na Madžarskem dobili prevod Malega princa

"Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno." To je verjetno najbolj znana misel iz svetovne uspešnice Mali princ. Vas zanima, kako Mali princ zveni v prekmurskem jeziku?

Nov rasistični izpad "BB", tokrat uperjen proti prebivalcem otoka Reunion

Najvišji uradnik na francoskem otoku Reunion toži nekdanjo filmsko divo in glasno borko za pravice živali Brigitte Bardot, potem ko je prejel njeno pismo z rasistično vsebino. To nikakor ni prvič, da je "BB" s svojimi besedami razžalila del javnosti.

Bernhardova groteska o sprevrženem stanju sveta in o psihični hendikepiranosti

"Upor revnih in razžaljenih v svetu, ki ga vodijo emocionalni hendikepiranci in sadisti pod zastavo navidezne dobrodelnosti, je brez upa zmage in je obsojen na propad, saj bogati zlahka manipulirajo z njimi."

Barbra Streisand razburila z relativizacijo domnevnih spolnih zlorab Michaela Jacksona

Svoje mnenje o dokumentarcu Leaving Neverland, ki je v javnosti dvignil veliko prahu, je razkrila tudi Barbra Streisand, ki ima o tem mešane občutke. Obtožbam proti Michaelu Jacksonu sicer verjame, vendar ob tem sočustvuje tudi z legendarnim glasbenikom.

MoMA na dražbo s Picassovo risbo, ki razkriva njegovo strast do mlade ljubice

Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) namerava prodati risbo španskega umetnika Pabla Picassa "s prestižno provenienco", na ta način želijo povečati svoj fundus za odkup del.

Viggo Mortensen prvič režiser in hkrati glavni igralec družinske drame Falling

Dansko-ameriški igralec Viggo Mortensen, trikratni oskarjevski nominiranec, se je pri 60 lotil svojega režijskega prvenca z naslovom Falling, gre za dramo o sinovem odnosu do starajočega se očeta.

Foto: V Ljubljani protestirali proti "uničenju interneta v Evropski uniji"

Na Prešernovem trgu je po oceni organizatorjev, neparlamentarne stranke Pirati, okoli 180 protestnikov izrazilo nestrinjanje s predlogom direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu.

Avtoportret: 56 sekund z Evo Jesenovec

V šesti epizodi videorubrike Avtoportret igralka Eva Jesenovec pripoveduje o svoji sanjski filmski vlogi, za katero ni vedela, da obstaja, dokler ni prebrala scenarija za film Ne bom več luzerka.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...