Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Kultura - Arhiv

Kusturici eno najvišjih afriških priznanj, ki so ga bili deležni tudi že Mandela, Castro in Chavez

Emir Kusturica je letošnji prejemnik nagrade humanitarne fundacije Mkiva iz Južne Afrike, ki mu jo bodo podelili na drevišnjem zaključku festivala Kustendorf, ki ga je ta srbski filmar ustanovil leta 2008.

Med 30.000 igralkami našli Mario za Spielbergovo Zgodbo z zahodne strani

Za vlogo Marie v predelavi enega najbolj priljubljenih filmskih muzikalov Zgodba z zahodne strani, ki ga bo režiral Steven Spielberg, je bila izbrana 17-letna srednješolka Rachel Zegler iz New Jerseyja.

Zoran Hočevar: Tole zdaj

Tole zdaj je roman o nastajanju romana – celo dveh romanov, saj avtor Zoran Hočevar v njem popisuje ustvarjalni proces oziroma vse tisto, kar pač ob tovrstnem delu spada zraven.

Umrla je likovna umetnica Zdenka Golob Borčič, nagrajenka Prešernovega sklada

V 91. letu starosti se je poslovila Zdenka Golob Borčič, likovna umetnica, slikarka, grafičarka, ilustratorka in pedagoginja, ki je leta 1979 prejela nagrado Prešernovega sklada.

"Slike naj sprožajo različne interpretacije. S tem zaživijo, saj se približajo kompleksnosti naših življenj."

Slikar Jure Zadnikar je enega prvih soočenj s starimi mojstri še kot otrok doživel ob motrenju Šubičeve slike Pred lovom. To je zdaj oddaljen spomin, a že v tem zgodnjem srečanju sta se nakazali dve stalnici, ki sta pozneje zaznamovali njegovo umetnost.

Slovenski film v novo leto s pričakovanjem povečanja sredstev

Letos bodo slovenski filmarji začeli snemati osem celovečernih igranih in dva celovečerna dokumentarna filma. Končanih bo devet celovečernih igranih in trije celovečerni dokumentarni filmi.

Poslovila se je Tinca Stegovec, ki je vse življenje romala za lepoto

"Morda ima grafika status revne sorodnice slikarstva, vendar je to likovna tehnika, v kateri sem se lahko najbolje izrazila in izpovedala," je pogosto dejala grafičarka in slikarka Tinca Stegovec, ki je umrla v ponedeljek v 92. letu starosti.

Leonard Cohen

Vse moje pisanje ima v ozadju kitare, tudi romani.

Celjsko gledališče umaknilo s sporeda komedijo Borisa Kobala, ker je plagiat

Izkazalo se je, da je komedija, ki jo je Boris Kobal poslal na natečaj za izvirno slovensko komedijo, plagiat. Gre za prevod dela La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja.

Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj

Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo eden današnjih močnejših pesniških glasov.

Domačijo Alojza Gradnika v Medani čaka obnova, usoda murve še ni znana

Domačija Alojza Gradnika v Medani je dobila novega lastnika. Prenova hiše, ki je v zelo slabem stanju, se bo tako lahko začela. Prej je bilo to zaradi razpršenega lastništva skorajda nemogoče.

Jubilejno "osveženi" Tintin v Kongu: zaradi rasizma neprimerna izbira?

Ob 90-letnici stripovskega junaka Tintina so založniki za digitalizacijo izbrali prav sporno kongovsko dogodivščino, ki del javnosti že nekaj časa razburja zaradi rasističnih elementov.

Tina Konec navdih našla v spremljevalki mrzlih dni, megli

Tina Konec že nekaj let snuje izbrane poglede drevesnih krošenj. Svinčnik ali tuš vodi po beli ali črni papirnati podlagi, kjer nastajajo nianse črnikastih in srebrnikastih potez.

Mozartova hiša in Freudov muzej zanimata vse več obiskovalcev Dunaja

V Mozartovi hiši in v Muzeju Sigmunda Freuda na Dunaju so imeli lani rekordno število obiskovalcev.

Likovna in vizualna umetnost na Kočevskem: Gozdovi so lahko nevaren kraj za razmišljujoče

V ciklu Ljubljana se klanja Sloveniji se v Galeriji Vžigalica tokrat predstavljajo umetniki, ki so življenjsko ali delovno povezani s Kočevjem.

Billy Zane kot veliki Marlon Brando, ambasador naravne lepote Tahitija

V Marlona Branda, enega največjih filmskih igralcev vseh časov, se bo v novem filmu, ki ga bo tudi produciral, prelevil Billy Zane.

Mahershala Ali

Če živiš v New Yorku, veliko pešačiš, uporabljaš javni promet, potuješ pozno zvečer. V tem obdobju sem bil zelo pozoren na to, kako sem se oblačil. (KLIK za nadaljevanje!)

Resnična detektivka: gobčni pastor, izgubljeni Michelangelo in cerkveni rop

Svet umetnostne zgodovine včasih postreže z zapletom, vrednim romana Agathe Christie. Flamski župnik je približno 20 ljudem razkril, da sumi, da je slika v njegovi cerkvi v resnici izgubljena umetnina. Še preden bi to lahko potrdil, je slika že izginila.

Zima naposled prihaja: zadnja sezona Igre prestolov je dobila datum premiere

Pri HBO-ju so naposled objavili prvi napovednik za sklepno sezono Igre prestolov, ki je daljši od nekaj sekund. Vseeno pa skrbno varujejo svoje skrivnosti: dobili smo prizor, posnet posebej za napovednik, ne pa dejanskega odlomka iz serije.

Eklektični moskovski muzej: od terakotnih vojščakov do Fabergéjevih jajc

V Ruskem državnem zgodovinskem muzeju za letos med drugim napovedujejo razstavo, na kateri bo predstavljen nakit, oblikovan posebej za BBC-jevo televizijsko serijo Vojna in mir.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...