Umetnici Špela Petrič  in Shreyasi Kar na simboličen način preizprašujeta vlogo rastlin v sodobni ekonomiji. Foto: MGML
Umetnici Špela Petrič in Shreyasi Kar na simboličen način preizprašujeta vlogo rastlin v sodobni ekonomiji. Foto: MGML
Svetlobna gverila
Mehiški umetnik Gilbert Esparza je pripravil projekt, temelječ na sožitju organskih in elektronskih elementov, ki omogočajo proizvodnjo električne energije, ta pa vzdržuje življenje zelenega biotopa. Foto: MGML

Jubilejna izdaja festivala se bo začela danes v Galeriji Vžigalica, kjer bodo v sklopu mesec trajajočega dogodka svoje projekte predstavili Gilberto Esparza, Urša Vidic, Špela Petrič in Shreyasi Kar, Natan Esku in Tilen Sepič. Naravi se je festival, posvečen sodobni vizualni umetnosti, katere osnovno izrazno sredstvo je medij svetlobe, zapisal v letu, ko se Ljubljana ponaša z nazivom zelene prestolnice Evrope.


Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

Do 18. junija bodo na ogled številne umetniške intervencije, ki bodo tematizirale različne pomene, ki jih ima narava za človeka v sodobni družbi. Letošnji projekti bodo poustvarjali sublimno lepoto narave, uprizarjali igriva vsebinska in formalna premeščanja ter ponudili številna izhodišča za vsakovrstna raziskovanja in umetniška eksperimentiranja.

Narava v vsej njeni veličastnosti
Gilberto Esparza bo predstavil hibridno infrastrukturo, ki predstavlja samozadosten sistem rastlin in mikroorganizmov, sposoben preživeti človekovo uničenje narave. Projekt Urše Vidic skuša zaobjeti naravo v vsej njeni veličini in lepoti - v vitrini, ki generira lastno atmosfero, bo avtorica poustvarila idejo sublimnega. Špela Petrič pa je skupaj s Shreyasi Kar zasnovala projekt, ki na simboličen način preizprašuje vlogo rastlin v sodobni ekonomiji.

Natan Esku je ambientalno postavitev zasnoval na reciklaži svojih starejših projektov. Video Tilna Sepiča pa v galerijskem oknu izpostavlja motive iz vsakdanjega življenja, ki jih avtor jemlje iz njihovega konteksta in jih izolira, da bi ustvaril kontrast sugestivnosti vizualne prenasičenosti, ki smo ji izpostavljeni v urbanem okolju.

Razsvetljeno središče mesta
Pisano bo tudi pročelje Gosposke ulice 13 ZRC-ja SAZU-ja na Novem trgu, ki jo bodo med festivalom prekrile svetlobne projekcije, na Trgu francoske revolucije pa bo stal svetlobni objekt Kokon Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete, na Novem trgu pa svetlobna skulptura Andre Bahna, naslovljena Zate sem shranil sončni zahod.

Galerija Vžigalica bo med festivalom odprta od torka do nedelje med 12. uro in 23.30. Za spremljevalni program so med drugim pripravili vodstvo s kolesi po lokacijah Svetlobne gverile ter projekt članic iniciative ČIPke - Narava_nosim naelektreno. Odvile se bodo tudi nekatere projekcije, delavnice in plesne predstave.

Deseta mednarodna Svetlobna gverila
Deseta mednarodna Svetlobna gverila