Hans Ulrich Obrist (1968) je skrajno dejaven kurator, kritik in umetnostni zgodovinar, ki poleg vodenja galerij Serpentine v Londonu organizira različne umetniške projekte in razstave. Foto: EPA
Hans Ulrich Obrist (1968) je skrajno dejaven kurator, kritik in umetnostni zgodovinar, ki poleg vodenja galerij Serpentine v Londonu organizira različne umetniške projekte in razstave. Foto: EPA
Aj Vejvej
Umetnik in aktivist Aj Vejvej (1957) je letos na repu vrhnje deseterice seznama najvplivnejših imen v svetu umetnosti. Lani je zasedel drugo mesto, leto pred tem pa prvo. Foto: EPA

Tako so se na letošnjem seznamu, ki je 15. po vrsti, nekatera ponovno izkazala za stalnice, nekaterim je uspela vrnitev, na seznamu pa je seveda tudi nekaj novincev.

Na samem prestolu sveta umetnosti, o katerem odloča 20 žirantov publikacije Art Review, je tako kot leta 2009 Hans Ulrich Obrist, zvezdniški kurator galerij Serpentine v Londonu. Tako rekoč vedno in povsod navzoč kurator in publicist, "ki nikoli ne spi", je že v preteklih letih zavzemal prva mesta lestvice najvplivnejših imen sveta umetnosti.

Kdo in kaj poganja umetnostni cirkus?
Ta vsakoletni seznam razkriva predvsem, da je mednarodni umetnostni cirkus prostor, v katerem vlada nekaj osrednjih galerij (Wirth, Zwirner, Gagosian) in muzejskih direktorjev (Tate in Whitney).

Hkrati razkrije, da niso umetniki tisti, ki bi predstavljali poglavitni delež najvplivnejših imen. Med dejavniki, ki poganjajo svet umetnosti, pa so denar, institucionalna podpora in ideje. Z vrhnjo deseterico se je tudi letos izkazalo, da se razmere na vrhu lestvice le počasi spreminjajo. Izpostaviti velja predvsem, da je letos v primerjavi s predhodnim letom seznam nekoliko bolj usmerjen v umetnost in manj v sam umetnostni trg.

Na drugem mestu se je znašel Adam Szymczyk, umetniški vodja Documente 14, na tretjem pa Iwan in Manuela Wirth, galerista z razstavnimi prostori v Zürichu, Londonu, New Yorku, Los Angelesu in Somersetu.

10 najvplivnejših v svetu umetnosti 2016

1. Hans Ulrich Obrist

2. Adam Szymczyk
3. Iwan in Manuela Wirth
4. David Zwirner
5. Nicholas Serota in Frances Morris
6. Larry Gagosian
7. Hito Steyerl
8. Adam D. Weinberg
9. Wolfgang Tillmans
10. Aj Vejvej


Seznam skozi prizmo številk

Pogled na seznam še z drugih vidikov pokaže, da je na njem 68 odstotkov moških in 32 odstotkov žensk, največ je galeristov in kuratorjev (35 odstotkov), sledijo umetniki (23 odstotkov), kuratorji oziroma upravljavci muzejev (22 odstotkov) in zbiralci (14 odstotkov), preostali odstotki pa odpadejo na vodje sejmov, dejavne v izobraževalnem sistemu, in filozofe.

Glede na rasno ali etnično pripadnost so na vrhu v veliki večini pripadniki bele rase, ki predstavljajo kar 70 odstotkov tega seznama. Glede na mesto rojstva pa je največ Evropejcev (51 odstotkov), sledijo rojeni v ZDA (22 odstotkov), nato Azijci (13 odstotkov), sledijo pa Srednja in Južna Amerika, Afrika ter Bližnji vzhod.