Hrvaški dokumentarni film Še enkrat sedem let spremlja življenja petih prijateljic – štirih lezbijk in ene transspolne osebe. Režiserka Ana Opalić je sledila protagonistkam, ki poskušajo z obrobne in diskriminirane družbene pozicije skozi lastne ljubezenske zgodbe razumeti naravo medosebnih odnosov. Foto: Rdeče zore
Hrvaški dokumentarni film Še enkrat sedem let spremlja življenja petih prijateljic – štirih lezbijk in ene transspolne osebe. Režiserka Ana Opalić je sledila protagonistkam, ki poskušajo z obrobne in diskriminirane družbene pozicije skozi lastne ljubezenske zgodbe razumeti naravo medosebnih odnosov. Foto: Rdeče zore
Interaktivna predstava Fem TV 3.0 se med drugim norčuje iz neoliberalne ideologije, ki nas prepričuje, da imamo kot potrošnicki in gledalci TV in drugih vsebin neomejeno in svobodno izbiro.
Interaktivna predstava Fem TV 3.0 se med drugim norčuje iz neoliberalne ideologije, ki nas prepričuje, da imamo kot potrošniki in gledalci TV in drugih vsebin neomejeno in svobodno izbiro. Foto: Rdeče zore
Alenka Spacal se na samostojni razstavi predstavlja z ilustracijami, ki jih je ustvarila na osnovi svoje pravljice z naslovom Kako ti je ime?
Alenka Spacal se na samostojni razstavi predstavlja z ilustracijami, ki jih je ustvarila na osnovi svoje pravljice z naslovom Kako ti je ime? Foto: Rdeče zore

Festivalski program, ki se bo večinoma dogajal na Metelkovi, prinaša predavanja, razstave, glasbene nastope in delavnice. Že leta želi dogodek umetnicam in aktivistkam ponuditi priložnost, da predstavijo feministično in queerovsko obarvane projekte brez tematske omejitve.
Letos se predstavlja več domače produkcije; med drugim bo nocoj ob 21.00 na ogled predstava z naslovom Fem TV 3.0. To je tretja predstava v seriji burleskno-kabaretskih nastopov, ki vključuje parodije medijskih vsebin, televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko tematik, povezanih z obravnavo žensk, spola in spolnosti.
Festival se bo začel že nekaj ur pred tem. Ob 18.00 si lahko ogledate projekcijo hrvaškega dokumentarnega filma Još jednom režiserke Ane Opalić, ki ji bo sledil pogovor z ustvarjalci.
Kdo je izrekel najbolj seksistično izjavo leta?
V nedeljo se bo festivalsko dogajanje sklenilo s podelitvijo nagrad bodeča neža, s katero od leta 2012 nagrajujejo najbolj seksistično izjavo leta. Izjave so objavljene na portalu Spol.si, kjer je mogoče za njih tudi glasovati. Na sklepni prireditvi bodo izbrali bodečih pet, ki se bodo potegovale za ne preveč častitljivo nagrado.
Prireditve so brezplačne, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki, predvsem na koncertih v Menzi pri koritu. Drevi bodo na sporedu reški duo Leifert in slovenski Wanda & Nova deViator, glasbeno dogajanje pa se bo sklenilo v nedeljo s koncertom feminističnega pevskega zbora Z'borke in Ksenije Jus. Festival spremljata še razstavi Ilustracije za pravljico Kako ti je ime? Alenke Spacal in Ljubica Rolanda Barthesa avtoric Nevene Aleksovski in Ane Makuc.
Rdeče zore pripravlja istoimenski feministični in queerovski kolektiv, sestavljen iz programske ekipe in prostovoljcev. Velja za festival z opazno feministično in queerovsko komponento, ki želi preizpraševati pričakovanja, ki jih neformalno kot tudi formalno predpisujejo spolne vloge, in se osredotočiti na ustvarjalnost in druženje udeležencev.