RTV Slovenija, ki je v vojni za samostojnost države odigrala pomembno vlogo, je ob 20. obletnici pripravila več tematskih dokumentarnih filmov, pogovornih oddaj, reportaž in posebnih prispevkov. Foto: BoBo
RTV Slovenija, ki je v vojni za samostojnost države odigrala pomembno vlogo, je ob 20. obletnici pripravila več tematskih dokumentarnih filmov, pogovornih oddaj, reportaž in posebnih prispevkov. Foto: BoBo
Slovenija 20
Na spletni strani www.rtvslo.si/osamosvojitev so zbrani posnetki, ki so v času osamosvajanja polnili televizijske zaslone in radijske sprejemnike. Arhivskemu gradivu bodo dodane zgodbe ustvarjalcev RTV Slovenija, dokumentarni portreti, analitična razmišljanja nekaterih akterjev iz osamosvojitvene vojne in pregledi letnega dogajanja v Sloveniji v zadnjih 20 letih. Foto: MMC RTV SLO
Milan Kučan
Milan Kučan za del slovenske politike ostaja sporen, označujejo ga kot prilagodljivega, zvijačnega politika dveh obrazov … Toda kot je za televizijski portret o njem dejal France Bučar, bo za skrajneže na obeh političnih straneh takšen zato, ker ni skrajnež. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
RTV Slovenija
Prvi program Radia Slovenija se je pred 20 leti temeljito preoblikoval. V osrednjem dnevnem času je postal odprt informativni program, zadržal pa je tudi oddaje, ki še danes zaznamujejo nacionalni karakter radijskega programa, tako na govornem kot na glasbenem področju. Obletnico bo proslavil s posebnim koncertom v Studiu 14 Radia Slovenija. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Osamosvojitvena vojna
Slovenske osamosvojitvene vojne se bodo spominjali v treh junijskih oddajah Studio ob sedemnajstih na Prvem programu Radia Slovenija.
1991 - neizstreljeni naboj
Ob 20-letnici osamosvojitve je TV Slovenija pripravila tudi igrani celovečerec 1991 - neizstreljeni naboj v režiji Jureta Pervanje in po romanu Damijana Šinigoja. Foto: RTV SLO

Navsezadnje je tudi RTV Slovenija v dogodkih, ki so spremljali osamosvajanje, imela pomembno vlogo in tudi ob 20-letnici samostojnosti pripravila več tematskih dokumentarnih filmov, pogovornih oddaj, reportaž ter posebnih prispevkov, prav tako pa bo sodelovala tudi na številnih slovesnostih.
Pošljite nam svoje spomine in fotografije
Tudi na osrednji proslavi 24. junija bo RTV Slovenija pustila pomemben pečat, in sicer z nastopom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki bo izvedel Vivaldijeve Štiri letne čase. Multimedijski center RTV Slovenija je ob tej priložnosti pripravil posebno spletno stran www.rtvslo.si/osamosvojitev, stičišče spominov na dogodke ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije. K ustvarjanju spletne strani vabimo z raznimi spomini, fotografijami in zgodbami tudi poslušalce ter gledalce RTV Slovenija.
Dva dokumentarna filma si je že bilo mogoče ogledati - Padec tabujev in Projekt 13 – Mediji -, oba sta nastala po scenariju in v režiji Ljerke Bizilj. Prav tako sta bila na ogled dokumentarec Ivan Oman - Kmet iz Zminca in Portret Franceta Bučarja - Ponovno sem sam. Scenarij za portret je napisala Rosvita Pesek, režiral ga je Miran Zupanič, v oddaji z naslovom Osamosvojitvena vlada pa je Peskova osvetlila napor vladne ekipe, trdno odločene, da zgradi novo, samostojno in neodvisno slovensko državo.

Dokumentarna portreta – Milana Kučana in Jožeta Pučnika
Potem ko so si gledalci že ogledali dokumentarni portret najpomembnejšega slovenskega politika novejše slovenske zgodovine Milana Kučana, bo danes ob 20.00 na 2. programu na ogled film Korak pred drugimi: Portret dr. Jožeta Pučnika. Gre za dokumentarni film o Jožetu Pučniku, za portret o disidentu in politiku, ki nikoli ni odnehal, ki se svojim sanjam o pravični, demokratični, pravni ter za vse enaki domovini nikoli ni odpovedal. Ob prvi obletnici njegove smrti ga pripravlja Rosvita Pesek.
Tudi prvi program Radia Slovenija ima razlog za slavje
V četrtek ob 18.05 pripravlja Radio Slovenija v Studiu 14 slovesnost ob 20-letnici prenovljenega koncepta Prvega programa. Nastopili bodo Big Band RTV Slovenija ter slovenski pevci Neža Drobnič, Janez Bončina – Benč in Cole Moretti. Posebno oddajo bodo neposredno prenašali na Prvem programu Radia Slovenija.
Prvi program, ki je sicer zrasel iz programa, nastalega leta 1928, se je temeljito preoblikoval prav pred 20 leti. V osrednjem dnevnem času je postal odprt informativni program, zadržal pa je tudi oddaje, ki še danes zaznamujejo nacionalni karakter radijskega programa, tako na govornem kot na glasbenem področju.
10 dni vojne za Slovenijo
Slovenski osamosvojitveni vojni bodo namenjene tudi tri junijske oddaje Studio ob sedemnajstih na Prvem programu Radia Slovenija. V oddaje, ki jih je programsko zasnovala Tatjana Pirc, bodo vključili izbrane dokumentarne posnetke, spomine in pričevanja, spraševali pa se bodo tudi, kaj je Slovenija dosegla v obdobju svoje samostojnosti. Rubriki Na današnji dan, ki je na sporedu ob 12.05 na Prvem programu Radia Slovenija, pa vsak dan od 10. junija dalje dodajo zaokroženo zgodbo, v kateri opisujejo odločilne trenutke med osamosvojitveno vojno.
Večer za zgodovino
V petek, 24. junija, ob 19.50 in 20.25 bo na 1. programu studijska oddaja Večer za zgodovino, 1. in 2. del. V oddaji se bodo z reportažnimi prispevki dopisnikov po Sloveniji spomnili na malega človeka, na drobne dogodke, ki so se posameznikom vtisnili v spomin, bodisi ko so menjavali tablo z napisom SFRJ na državni meji in postavili novo z napisom Slovenija bodisi ko so bežali pred tanki. Dopisniki in novinarji Informativnega programa bodo pripravili številne reportaže in drobce iz časa pred 25. junijem 1991 ter neposredno po njem. Oddajo, v kateri bo več vklopov tudi na Kongresni trg, kjer bo potekala slovesnost, bo vodila Rosvita Pesek.
O medijski razsežnosti demokratizacije in osamosvajanja
Na 3. programu so oziroma bodo do septembra z gosti - Jelkom Kacinom, Janezom Janšo, Veranom Matičem, ki je zdaj predsednik uprave radia in televizije B92 v Beogradu, sredi osemdesetih let 20. stoletja pa je bil dopisnik Radia Študent in Mladine iz Beograda in je leta 1989 ustanovil Radio 92, ter Goranom Miličem, ki je bil leta 1990 glavni urednik jugoslovanske televizije Yutel - pripravili več pogovorov o osamosvojitvi Slovenije. Pripravili bodo tudi več okroglih miz o medijski razsežnosti demokratizacije ter osamosvajanja Slovenije in razpada Jugoslavije.
Delite svoje spomine na čas osamosvojitve
Radio Maribor osamosvojitvi namenja oddajo Radijske spominčice, v kateri se bodo vsak dan ob 7.40 spomnili na pomen tistega dne pred 20 leti v procesu slovenskega osamosvajanja. Praznični dan, 25. junij, pa bodo počastili s prirejeno programsko shemo. Z reportažo bodo spomnili na obdobje osamosvajanja in dali možnost poslušalcem, da se spomnijo svojih občutkov pred 20 leti. S posebnimi prispevki se bodo spomnili tudi posameznih dogodkov v Podravju, Pomurju in na Koroškem v juniju in juliju 1991, kjer bodo gostili udeležence vojaških spopadov ter ljudi, ki so pomembno prispevali k razvoju dogodkov v tistem obdobju.
V radijskem programu za italijansko narodno skupnost bodo objavili posebno oddajo L' argomento – Tema, ki bo na sporedu 24. junija ob 11.00.