Prizorišče proslave ob dnevu državnosti bo prenovljeni Kongresni trg. Foto: BoBo
Prizorišče proslave ob dnevu državnosti bo prenovljeni Kongresni trg. Foto: BoBo

Dogajanje se bo začelo ob 20.00 s prenosom slavnostne seje Državnega zbora Republike Slovenije. Neposredni prenos proslave bo na 1. programu Radia Slovenija in na 1. programu Televizije Slovenija.

Proslava se bo začela ob 21.15 z izstrelitvijo častnih salv z Ljubljanskega gradu in izvedbo vojaških časti. Po govoru letošnjega slavnostnega govorca predsednika Republike Slovenije Danila Türka bo sledil umetniški program, ki ga bo izvajalo več kot 250 nastopajočih.

Filharmoniki v slogi s folkloro
Orkester Slovenske filharmonije bo začel program z izvedbo Slovenskih ljudskih plesov Alojza Srebotnjaka, sedem folklornih skupin pa si bo zatem sledilo pri igranju in izvajanju plesov iz vse Slovenije; videli bomo plese iz Bele krajine (v izvedbi Folklorne skupine Dragatuš), dolenjske plese (v izvedbi Folklorne skupine Kres Novo mesto), primorske plese iz okolice Gorice (v izvedbi Folklorne skupine Emona), koroške plese Mežiške doline (v izvedbi Akademske folklorne skupine Franc Marolt), gorenjske plese (Folklorna skupina Tine Rožanc), štajerske plese (v izvedbi Akademske folklorne skupine Študent Maribor), plese iz Prekmurja (v izvedbi Folklorne skupine Marko Beltinci) in plese ljubljanskega predmestja (v izvedbi Akademske folklorne skupine Franc Marolt). Orkester Slovenske filharmonije bo sodeloval tudi pri nekaterih plesnih točkah, izvedel pa bo še 2 stavka Istrske suite Alda Kumarja. Program se bo sklenil z izvedbo evropske himne.

"Vabljeni k sodelovanju, a brez honorarjev"
Koncept proslave, ki sta ga pripravila Tomaž Simetinger in Vasja Samec, tako sledi javnemu povabilu umetnikom k sodelovanju, s katerim so bile iskane vsebine, ki predstavljajo regionalno pristnost in kulturne navade ter običaje.

Razpis Koordinacijskega odbora za državne proslave, s katerim je ustvarjalce povabil k oblikovanju proslav, pri čemer naj bi se odpovedali honorarju, je sprožil burne odzive umetnikov. Povabili so umetnike, ki so se pripravljeni odpovedati honorarju, saj so v odboru prepričani, da sodelovanje na proslavah umetnikom predstavlja posebno čast in izziv ter hkrati omogoča tudi svojevrstno promocijo.