Stanovanje v poslovno-stanovanjskem kompleksu Situla. Foto: Stran OHS
Stanovanje v poslovno-stanovanjskem kompleksu Situla. Foto: Stran OHS
Odprte hiše
Obiskovalci si ogledujejo hišo loft, ki jo je zasnoval Miha Volgemut (biro Volgemut arhitekti). Foto: Kristina Dešman
Odprte hiše
Hiša Loft je zasnovana za mlado družino, ki se je preselila iz središča Ljubljane na podeželje, na Dob - Domžale. Foto: Kristina Dešman

Največjo arhitekturno razstavo v živo prirejajo, da bi vsi tisti, ki delijo naklonjenost arhitekturu, spoznavali kakovostne primere in izostrili svoj bivanjski okus. Če so v prvih letih dogodek obiskovali predvsem arhitekti, je zadnje čase vse večje zanimanje laične javnosti.


"Osebno doživetje prostora nudi dragocen stik z uporabljenimi materiali interjerja in njihov vpliv na čutno dojemanje topline, prostornosti in svetlobe. Z obiskom kakovostnih stanovanj smo obiskovalcem Odprtih hiš po vsej Sloveniji ponudili dragoceno izkušnjo bivanja v nekaterih najboljših slovenskih zgradbah," pravi Lenka Kavčič iz zavoda Afront.
Iskanje navdiha za svoj dom
Arhitektka Ana Struna Bregar je spomnila, da so dobri arhitekti znani tudi po tem, da znajo z manj denarja ustvariti udoben in estetsko dovršen dom. "Njihove rešitve so lahko navdih za lastno prenovo stanovanja in dokaz, da prijetno bivanjsko okolje ni na voljo le tistim, ki si lahko privoščijo razkošje, temveč tudi tistim, ki pri opremi in gradnji uporabljajo arhitekturna znanja in lastno kreativnost. Veseli nas, da se pomena arhitekture zaveda vse več ljudi, kar dokazuje tudi odličen obisk letošnjih Odprtih hiš."
K arhitekturnemu premisleku pri novogradnjah je pozvala arhitektka Kristina Dešman. "Žal je mogoče pri snovanju preštevilnih zasebnih objektov zaslediti napačen pristop, po katerem je vlaganje v arhitekturo odveč, kajti marsikdo si lahko sam predstavlja tloris svoje bodoče hiše z barvitim pročeljem. Odprte hiše želijo pokazati kakovostno arhitekturo in načine, na katere jo je mogoče doživeti tudi na lastni koži, v objemu lastnega estetskega raziskovanja," pojasnjuje.
Ker prostor dojemamo z vsemi čutili
V Galeriji Kresija v Ljubljani bo v sklopu festivala do 17. oktobra odprta razstava z naslovom Ignoranca = tema = ovira, ki nagovarja širšo družbo k premostitvi ignorance do drugačnosti in je hkrati poziv k javnemu grajenemu prostoru, ki je dostopen vsem. Skozi razstavo bo mogoče s pomočjo maket in galerijo vonjav spoznati, da prostor dojemamo z vsemi čutili in ga le tako lahko bolje razumemo.