Kot napovedujejo organizatorji festivala, bodo ulico pred Galerijo Škuc znova napolnili s kulturnim programom za vse generacije, v katerem se bosta prepletli književnost in glasba. Foto: Škuc/Simao Bessa
Kot napovedujejo organizatorji festivala, bodo ulico pred Galerijo Škuc znova napolnili s kulturnim programom za vse generacije, v katerem se bosta prepletli književnost in glasba. Foto: Škuc/Simao Bessa

31. literarno-glasbeni festival Živa književnost se bo pred Galerijo Škuc v Stari Ljubljani odvil med 7. in 14. junijem.

Sorodna novica Po hudi bolezni je umrl znani slovenski didžej Damjan Bizilj

Festivalsko dogajanje bodo drevi ob 20. uri odprli grški in domači pesniki in pesnice Athena Ntroumpi, Konstantine Matsoukas, Christos Koukis, Milan Šelj, Tina Kozin in Lukas Debeljak, ki so se udeležili prevajalske delavnice v organizaciji Centra za slovensko književnost. Šesterica pesniških imen je medsebojno prevajala pesmi drug drugega, pred Galerijo Škuc pa bodo svoja razmišljanja in prevode predstavili s skupinskim nastopom v obeh jezikih. Dogodek bo vodil Brane Mozetič, za "glasbo za Bizzyja" pa bodo poskrbeli Dojaja in dvojec Eigengrau, ki ga sestavljata Iztok Turk in Peter Jenko.

8. junija bo dela argentinske književnice Julia Sarachu, s katero se bo prav tako pogovarjal Mozetič, bral Rok Kravanja. Glasba bo v domeni Petre Onderufove in Aleksandra Kuzmića. Dan pozneje se bo Veronika Rot pogovarjala z vsestranskim nigerijskim umetnikom Davidom Odiasejem, čigar dela bo prav tako bral Kravanja, nastopila pa bo zasedba Vraževerje. Ponedeljkov večer bo posvečen Nataši Velikonja, s katero se bo pogovarjala Nina Dragičević, za glasbeni del bo poskrbel Niko Novak.

11. junija bo večer z Ajdo Bračič, ki deluje kot arhitektka, pisateljica in kuratorka, vodil Sašo Puljarević, nastopil pa bo multiinstrumentalist Iztok Koren. Naslednji dan bo posvečen pesniku Sergeju Harlamovu, s katerim se bo pogovarjal Matjaž Zorec, za glasbo bo poskrbela samostojna ustvarjalka Muzikačaka.

Predzadnji dan festivala se bo mogoče udeležiti večera z dramatičarko, dramaturginjo in lektorico Tjašo Mislej, ki ga bo vodila Neja Repe, glasbeni del pa so zaupali kantavtorici Kiki. Na ta večer bo ob 22. uri sledil še erotični pesniško-glasbeni performans Maje Vidmar, Barbare Korun in Alje Adam z glasbo Gregorja Zemljiča. Sklepni festivalski večer bo posvečen književniku Petru Andonovskemu iz Severne Makedonije, s katerim se bo pogovarjal Puljarević, njegova dela pa bo bral Rok Kravanja.

Festival Živa književnost s sabo prinaša še spremljevalni program, naslovljen O’ živela knjiga. Foto: Škuc
Festival Živa književnost s sabo prinaša še spremljevalni program, naslovljen O’ živela knjiga. Foto: Škuc

Vsak festivalski dan se bo od 18. ure odvil še spremljevalni program O’ živela knjiga, namenjen otrokom in mladim, njihovemu spoznavanju s knjigami in spodbujanju ustvarjalnosti. Na ogled bodo gledališke in lutkovne predstave, udeležiti se bo mogoče pravljičnih druženj s predstavitvami novih slikanic, ustvarjalnih delavnic in vodenega ogleda umetniškega ateljeja.

Študentski kulturni center (Škuc) je nastal 10. marca leta 1972, kmalu po radikalnem študentskem gibanju 70. let in je imel velik vpliv na kulturne in družbene spremembe. Pol stoletja ostaja pomemben akter na področju vizualnih umetnosti, glasbe, literature, založništva, filma in videa, gledališča in LGBT-aktivizma.